Gazdaság

Karakteres adócsökkentés jöhet

Egyelőre informális szinten ugyan, de elhangzott a koalíció vezető politikusai között, hogy a feketegazdaság elleni küzdelem sikerei révén akár 100 milliárd forint is befolyhat az államkassszába, ezt pedig 2009-től adó- és járulékcsökkentésre lehet fordítani – tudta meg a Világgazdaság.

A lap arról számol be, hogy a beszélgetésekből kiderül, hogy a fegyelmezett fiskális politika „pályán tartja” a költségvetést, így a pluszbevételeket nem a hiány csökkentésére kell fordítani. Ezért őszre négy-öt tucat lépéssel készül a kabinet a kisebb ügyektől a törvénymódosításokig, ezek eredményeképpen nőhet a költségvetési mozgástér.

Ami tudható, hogy a tervek és a koalíciós szerződés kiegészítésében rögzítettek szerint 2008-tól új áfatörvény lép hatályba, összevonják a kisadókat, átalakítják az szja-kedvezményeket, egyszerűsítik a bevallásokat.

Karakteres adócsökkentési programra lesz lehetőség 2009-től – mondta a Világgazdaságnak egy kormányzati politikus. Hozzátette: a legtöbb adófajtához hozzá kívánnak nyúlni, csökkentenék a járulékokat és átszabnák a kedvezményeket. A kormány előtt semmilyen formában nem volt még napirenden az esetleges adócsökkentés ügye – egészítették ki más vezetők a lapnak. Mint magyarázták, egyelőre ötletelnek, az új intézkedések hatását pedig csak megbecsülni lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik