Gazdaság

Ingatlanadó: a befektetők nem aggódnak

A külföldi befektetőket nem aggasztja a tervezett ingatlanadó, mivel többségük a saját hazájából ismeri azt - derül ki a Colliers International Hungary elemzéséből.

Bár a kormány által tervezett általános ingatlanadó részletei még nem ismertek, a befektetői piacon nincs pánikhangulat – állapítja meg az elemzés. Hozzáteszi: a hosszú távú kilátások kedvezőek, a beruházások folytatódnak.


Amennyiben Magyarországon is helyi adó lesz az ingatlanok után fizetendő taksa, akkor vélhetően az történik, ami Kanadában bekövetkezett. Azaz hatékonyabb lesz más adónemekhez képest, ugyanis az azzal való gazdálkodás átláthatóbb az adófizetők számára. Ezért könnyebb az elfogadtatása is.


A várható feszültségekre is kitér az elemzés: leginkább a lakóingatlanok tulajdonosainak kedélyét borzolja majd az új adó. Jogi problémákhoz is vezethet – például az irodapiacon – hogy a bérbeadók megkísérlik áthárítani az adót a bérlőikre. Szintén kényes kérdés az ingatlanok értékének meghatározása. A mai luxusadó kivetésénél használt övezeti besorolás ugyanis nem igazságos (sokszor egy épületen belül sem azonos az ingatlanok értéke). Az értéket csak szakmai alapon nyugvó értékbecsléssel lehet meghatározni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik