Gazdaság

Egy tokajis Tokaji

Öthektáros kis borászat a Karádi és Berger, mely a szamorodni és az aszú mellett nagy hangsúlyt helyez a száraz tokaji bor fejlesztésére is. Tudvalévő, hogy Tokaj nemcsak aszúból és édes borból áll, természetesen.












Egy tokajis Tokaji 1



Egy tokajis Tokaji 2
Egy tokajis Tokaji 3

El kell adni a száraz bort is, és ez a száraz bor egyre jobb. A fajsúlyos száraz bor koncentrált, titokzatos, ásványos, hordóban erjedt-érett, egyedi, máshol fel nem lelhető fenomén, mely tényleg kifejezi a tájat és készítője tehetségét. Remek dolog az egyrétegű reduktív ropogós pettingbor vagy egy jó kis gyümölcsös vörös is, de a komplex és egyedi személyiséggel rendelkező fehérnek nincs mása. Nos, ilyenek nőnek Tokajon mostanában, ezek egyikét penderítjük a Borpultra máma.

Szép zöldes aranysárga szín, intenzív fűszeres-gyümölcsös, kicsit mézes illat, ásványos jegyek az igen fanyar (6,6 gramm/literes) savak körül, határozott, de nem túltengő barrik. Komplex, de élénk, intenzív karakter, csuda szép, tokajis tokaji. Magas beltartalmi értékei kiegyensúlyozott szerkezetet alkotnak, a 14 százalékos alkohol nem lóg ki. Kifejezi a tájat, pontosabban a tájban rejlő szépséget, és ez nagy dolog (van a tokaji tájban rejlő rútság is: lustaság, híg borok, a hajdan virágzó, ma halott oppidumok sivársága, a Tokajon keresztülrobogó kamionok bűze, a Bodrogon úszó felpuffadt disznótetem, satöbbi). Mit fejez ki tehát Karádi és Berger bora röviden? Összetett és eleven szépséget.

Ritka elegáns és informatív a honlap, ahogy visszafogottak és elegánsak a címkék is. Valahogy az egésznek van egy jó kis értelmiségi stichje. Borunk 1710 forintos pinceárról indul, csak komoly étkekkel kísérjük, így kacsához, sült csirkéhez, pisztránghoz, füstölt lazachoz, tenger gyümölcseihez, homárhoz, sőt, osztrigához asszociáljuk.

Tokaji száraz Furmint 2004, Karádi és Berger › 14% alkohol › Intenzív fűszeres-gyümölcsös, kicsit mézes illat › Kacsához, sült csirkéhez, pisztránghoz, füstölt lazachoz, tenger gyümölcseihez, homárhoz, osztrigához › Pinceár: 1710 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik