Gazdaság

Magánhadsereget szervezhet a Gazprom

Saját fegyveres biztonsági szolgálatot szervezhetnek és működtethetnek a földgáz- és kőolajvezetékeket kezelő orosz monopolvállalatok az orosz parlament alsóházának szerdai döntése értelmében.

A dumahatározat szerint magán őrző-védő cégek megbízása helyett az OAO Gazprom gázipari óriás és az OAO Transznyeft olajipari mamutcég saját maga képezheti ki és fegyverezheti föl a biztonsági embereket.

A döntést még a parlament felsőházának is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy – miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta – törvényerőre emelkedjék.

A törvényjavaslat vitájában az elképzelés ellenzői azzal érveltek, veszélyes fegyveres magánalakulatok szervezését engedélyezni, mert ezzel akaratlanul is kinyithatják “Pandora szelencéjét”: olyan, állami ellenőrzés alatt álló óriásvállalatok is bejelenthetik igényüket “külön bejáratú” fegyveres osztagra, mint a Szberbank, az UES villanyszolgáltató vagy az orosz államvasutak. “Ez pedig az efféle fegyveres testületek elszaporodásához vezetne” – mutatott rá Gennagyij Gudkov dumaképviselő, a jogszabály egyik ellenzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik