Gazdaság

Elindult a termelés a dunaújvárosi Hankookban

Megkezdődött a termelés a Hankook 500 millió eurós - több mint 130 milliárd forint - beruházással épülő dunaújvárosi autóabroncs gyárában - jelentette be a dél-koreai cég elnök-vezérigazgatója kedden, a termelésindító ünnepségen.

Suh Seung Hwa elmondta: a cég 1500 embernek ad majd munkát a kapacitás teljes elérésekor; az első lépcsőben évi 5 millió darab gumiabroncsot gyárt az európai piacokra. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az évtized beruházásának nevezte a Hankook dunaújvárosi gyárának megvalósítását.

A miniszterhatározottan visszautasított minden olyan felvetést, amely azt próbálja sugallni, hogy az üzemben illegális, vagy félig illegális foglalkoztatás folyik. Közölte: tudomása szerint 20 határon túli és 40-50 dél-koreai foglalkoztatott dolgozik jelenleg az üzemben.


Gyanús telek-ügylet


Idén áprilisban telekspekulációval kapcsolatos hírek is megjelentek, miszerint négy magánszemély jóval értéke alatt jutott a földterülethez, amelyen a Hankook gumigyára épült, ugyanis a dél-koreai cég felbukkanásakor az önkormányzat nem rendelkezett a beruházáshoz szükséges földterülettel.



Elindult a termelés a dunaújvárosi Hankookban 1

Kóka János és Szuh Szung Hva globális elnök-vezérigazgató a Hankook gumiabroncsgyár avatásán. (fotó: MTI)


Dorkota Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, Dunaújváros alpolgármestere akkori közlése szerint a gazdasági tárca az ügylethez 15 milliárd forint közpénzt, a Hankooknak pedig 5 milliárd forint adókedvezményt biztosított, és soron kívüli eljárásra kérte a hatóságokat.


Fidesz: a szocialisták profitálnak


A Fidesz szerint Kóka János gazdasági miniszter a magyar adófizetők pénzén egy nagyon előnytelen megállapodást kötött a dél-koreai Hankook gumigyártó céggel. Közel 13,5 millió forintnyi állami támogatás jut egy munkahelyre, ami irreálisan magas, olyan, amiről magyar vállalkozások nem is álmodhatnak – írja közleményében Fónagy János.


Emlékeztetett rá, hogy a Hankookkal kötött megállapodásban 15 milliárd forintot meghaladó állami támogatással és 4-5 milliárdos adókedvezménnyel mintegy 1500 munkahely létrehozását ígérték. Fónagy János szerint viszont kiderült, hogy a Hankook befektetéséből különösen jól profitált Dunaújváros szocialista vezetése, a gazdasági tárca és kormányhoz közeli üzletemberek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik