Gazdaság

Termoakusztikus kemence

Világszerte mintegy kétmilliárd ember él a fejlődő országok villamos hálózattal és vezetékes gázzal nem rendelkező településein; számukra talán az egyik legnagyobb gondot az ivóvíz fertőtlenítéséhez és az élelem megfőzéséhez szükséges energia előállítása jelenti.

Ezt manapság jórészt tűzifa elégetésével nyerik, ami teljes erdők eltűnését vonja maga után. Tüzelőt találni ezért egyre nehezebb, így az ilyen vidékeken egyetlen család több tagja naponta legalább két órát foglalkozik annak begyűjtésével. Ráadásul az égetéshez használt tűzhelyek meglehetősen kezdetlegesek, az elégetett fa energiájának több mint 90 százaléka elvész – egyszerűen füstté változik, ami még az egészséget is károsítja. Ezért is dolgoznak amerikai és brit kutatók egy olyan kályhán, amely az egyszerű tüzeknél jóval hatékonyabban és káros anyagok kibocsátása nélkül hasznosítja a tűzifát.



Termoakusztikus kemence 1

Megoldásuk a termoakusztikus kemence, amely nemcsak főzésre, hanem hűtésre és villamos energia termelésére is alkalmas, és amely üzemanyagként mindössze éghető szilárd biomasszát igényel. A University of Nottingham által fejlesztett eszköz, a SCORE (Stove for Cooking, Refrigeration and Electricity Supply) működése azon a jelenségen alapul, hogy a nagynyomású gázok hevítés közben pulzáló rezgéseket produkálnak. A kutatók ezért a kályhát sűrített levegővel töltött zárt csőrendszerrel látták el. Ennek végén hajlékony membrán található, amely egy mágnes elé helyezett fémtekercset rezegtetve elektromos feszültséget indukál; a kályha így főzés közben áramot termel, vagyis áramforrásként használható. Ahhoz, hogy frizsiderként működjön, csupán a sűrített levegő áramlásának irányát kell megváltoztatni, és egy tágabb térbe vezetni azt, ahol kitágulva lehűl – az e folyamat során jéghideggé váló hűtőbordákra helyezett vízből így jeget készíthetnek. A kutatók célja, hogy eszközük öt éven belül piacra kerüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik