Gazdaság

Elmés játékok

Főként az orvosi diagnosztikában alkalmazták mostanáig az agy elektromos tevékenységét, az agyhullámokat észlelő eszközöket (EEG). Újabban azonban sokan gondolják, hogy az EEG másra is alkalmas lehet.

Míg azonban az akaratlagosan megváltoztatott agyhullámokon alapuló, „gondolattal” történő távirányítás megvalósítása még messze van, az elektroenkefalográfiát már most sikeresen vetik be a számítógépes játékokban; az amerikai és dél-koreai összefogással alapított NeuroSky nevű cég például nemrég az EEG-re épülő több ötlettel is előállt.


Elmés játékok 1

A NeuroSky célja, hogy új élményt, a játék eddig ismeretlen, szellemi dimenzióit megnyitó megoldásokkal lépjen piacra. Ilyenek már ma is léteznek – például a CyberLearning PlayStationnel, PS2-vel, vagy XBoxszal kompatibilis EEG-je –, ám a NeuroSky könnyebb, és kisebb ketyerével állna most elő. Ez a Tiger Woods PGA Tour nevű népszerű PC golfjátékban az EEG elemzése útján pluszpontokkal jutalmazza a megfelelő „alfa” állapotba kerülő játékost; a mégoly ügyes, ám kevésbé koncentráló ellenfél így hátrányba kerülhet. Egy másik játék, a Grand Theft Auto esetében pedig szintén azok léphetnek előbbre, akik nyugodtan, lazítva vezetnek; az ideges gamer veszíteni fog.

A könnyen használható, fejre illeszthető EEG készülék alkalmazását az elektroenkefalográfia hardvereinek robbanásszerű fejlődése tette lehetővé: míg korábban például elektródák tucatjaira és a fejre kent vastag zselérétegre volt szükség az agyhullámok elvezetésére, ma már egyetlen „száraz” szenzor is elég mindehhez. Mielőtt a játékfejlesztésre adták volna a fejüket, a dél-korei kutatók ezeket a kisméretű készülékeket használták egyébként a profi sportíjászok felkészítésére is.

Hasonló megoldásokon persze más cégek is dolgoznak. A szintén amerikai Emotiv Systems a Nintendo Wii, a Sony PlayStation 3 és a Microsoft Xbox 360 konzoljaival kompatibilis EEG-t fejlesztett, amelynek segítségével állítólag pusztán a gondolatokkal is lőhet, vagy üthet a játékos, és állítólag a CyberLearning is hamarosan új, továbbfejlesztett, immár a PlayStation 3-t és XBox 360-t kiegészítő rendszerrel rukkol ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik