Gazdaság

Barackos kert a nyár

Azért az valami, ha valaki négy érmet hoz el Bordeaux-ból. A fiatal egri borász, Demeter Csaba az idei bordeaux-i borolimpiáról (piaolimpia) négy érmet hozott haza, 2005-ös leánykája aranyat, Eger csillaga című fehér küvéje ezüstöt, a Leányka egy koncentráltabb változata és az XY nevű vörös küvé pedig bronzot érdemelt a vagy hétezer minta közt.












Barackos kert a nyár 1



Barackos kert a nyár 2
Barackos kert a nyár 3

A borok közös nevezője a koncentráltsággal és kiegyensúlyozottsággal párosuló illat- és zamatgazdagság, de ezek csak elég hülye szavak, szavakkal bort leírni hamvába holt vállalkozás, kicsit olyan, mint amikor képet, zenét vagy orgazmust próbálsz verbálisan közvetíteni. De mivel egyelőre se a neten, se printben nem tudunk bort transzportálni, marad a hablatyolás.

Szóval, a borok ütősek és fejbeütősek, mert koncentráltak, magas alkoholúak és tehetségesek. E sorok ivójának e pillanatban a legjobban tán a 2003-as XY tetszett legjobban, mint a modern vörösbor iskola­példája, az Eger csillaga 2005 és az aranyérmes leányka azt sugallja, hogy barackos kert a nyár. A másik leányka világos aranysárga színű, túlérett, intenzív, alkoholos illatú jószág. Telt, igen magas extraktú, fanyar, 7 gramm/liter körüli savak tartják, érintésnyi extrakt-édesség színezi. Mesés száraz bor, szép halk hordójátékkal a háttérben, más szóval finom újhordós íz színezi az ízképet. A bor aszúsodott szőlőből készült, de nem aszú, mert szárazra kierjedt, amitől jól fejbe kólintja az embert. A palack szédületes megjelenésű, persze az egri Ipacs Géza munkája, aki ezt az egész irtóztató, a borász buherálta címerpajzsokkal felvértezett, lábszagú mélymagyar címkepiacot egy nyitott, modern, végtelenül jó ízlésű és érzékeny szemléletmód felé tolja. A rejtélyes számok azt jelzik, hogy a tétel egy tucatnyi borból álló fehér sorozat része, a 12/12 tehát aszú, azaz töppedt-aszúsodott szemekből készült, melyekből 2005-ben vagy 80 kilónyit szedett le Demeter Csaba. Aki nemcsak tehetséges borász és szimpi csávó, cuki családdal, de azt is látja, hogy a jó layoutnak és a marketingnek mi a jelentősége.

Demeter 12/12, 2005, Demeter Csaba, Eger. Leányka aszú, száraz › Sav: 7g/liter › Világos aranysárga színű, túlérett, intenzív, alkoholos illatú, telt bor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik