Gazdaság

Vörösboros meditáció

Sokan azt hiszik, a meditáció gondolkodást jelent, logikus, fogalmi, jelekkel operáló, a nyelvben zajló processzust. Well, hát nem. A meditáció ennek épp’ az ellenkezője. A tudat kitakarítása, üres térré alakítása, a gyermek vonatkozásmentes pillantásának újraelérése. Egyszerűen szólva: nem gondolni semmire.












Vörösboros meditáció 1



Vörösboros meditáció 2
Vörösboros meditáció 3

Aki azt hiszi, hogy mi sem egyszerűbb, óriási tévedésben van, ez a legnehezebb dolog, sok évi fáradozást igényel, elérése a boldogság maga. (Vannak persze, akiknek magától, gyárilag üres a fejük, mint a tök, de az nagyon másról szól.)

Remek bornév az, hogy meditáció, egy kedves borszerető- és kereskedő barátom kevertet ki boltjának a Vylyannal egy kellemes küvét ezen a néven. A Vylyannal, az egyik legszimpatikusabb és világszínvonalú borokat kikeverő villányi műhellyel, melynek főleg a 2005-ös borait kaphatni mostanában. Nem volt ám olyan rossz év az a 2005-ös, mint amilyennek mondják borsznob berkekben. Borászév volt, mondják a borászok. A 2003-ast vagy a tavalyit elrontani nehéz (azért lesz, akinek sikerül), a 2004-esben és az ötösben több borász van, mint napfény. Tény, hogy 2005-ben eleinte sokat esett, sőt, jég is hozamkorlátozta a szőlőt, de szeptember közepe tájától hosszú és szép ősz következett. Márpedig a magyar borászkodás lényege, sajátossága, fő és egyedülálló erénye a hosszú ősz, a még nyáriasan forró, cukrot előhívó nappalok és a hűvös, illatokat-aromákat-savakat megőrző, aszúsodást elősegítő éjszakák váltakozása hosszú heteken át.

Szép illatú, kerek, jó ivású, elegáns bor a Meditáció, a háttérben nagyon szépen döngicsélő hordóval. 13,5 százalékos szeszű, kicsit olaszos stílusú bor, ami alatt kábé tüzes, gyümölcsös, kerek, nem-tanninos bort értünk. Olyan könnyednek tűnő, tartalmas holmit, amitől hamar transzba esik az ember. Megjegyezzük, hogy az igazi meditáció nem tűri a bort és nincs is szüksége rá, mert a megvilágosodás részegítőbb bármilyen bornál.

Meditáció Cuvée 2005, Karaffa/Vylyan › 13,5 % szesztartalom › Tüzes, gyümölcsös, kerek, szép illatú bor › 3900 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik