Gazdaság

Centrumban: lenyúlás vagy sem?

Dávid Ibolya nem adja fel, mindenképpen ki szeretné deríteni, hogy a főváros hét kerületében működő parkolási rendszer, annak elszámolása nem előnytelen-e az önkormányzatok számára. Eközben a parkolási társaság perrel fenyeget, mert szerinte valótlan adatok állnak a „támadás” hátterében.

„Félúton nem fogunk megállni, mindenképpen utánajárunk, hogy éri-e kár a fővárosi önkormányzatokat a jelenlegi parkolási rendszer pénzügyi elszámolásában” – nyilatkozta a FigyelőNetnek Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnök asszonya. „Hogy ezt parlamenti vizsgálóbizottság felállításával vagy anélkül érjük-e el, az eredmény szempontjából érdektelen” – fogalmazott arra utalva, hogy az MDF kezdeményezte a bizottság felállítását. Dávid Ibolya ez ügyben levélben fordult Gyurcsány Ferenchez és Orbán Viktorhoz, a két nagy politikai párt elnökéhez, hogy támogassák a vizsgálóbizottság felállítását, amire azonban szerdán estig az érintettek nem reagáltak.

Más módon kényszerítik ki

Ha az MSZP és a Fidesz nem támogatja a bizottság felállítását, akkor az MDF hosszabb, keservesebb munkával más módon kényszeríti ki a testület felállítását, vagy a szerződések felülvizsgálatát – mondta lapunknak az elnök asszony. Erőteljes kommunikációs kampány keretében súlykolják tovább, hogy ezek előnytelen szerződések, amelyekkel az önkormányzatok rosszul járnak. Dávid Ibolya egyébként nem érti, hogy a történetben szereplő Centrum Parkoló Kft.-nél miért olyan idegesek, miért fenyegetőznek perekkel, ha a társaság szerint korrektek a szerződések. A vizsgálóbizottság nem büntetőeljárást folytatna – fogalmazott -, s éppen remek fórum lenne a viszonyok tisztázására. Az MDF amúgy sem a társasággal, hanem az érintett önkormányzatokkal van vitában, hogy vajon utóbbiaknak nem lett volna, s van-e módja most, kedvezőbb szerződések megkötésére.

Számháború

Az egész ügyet a Figyelő 2007/17. számában megjelent cikk robbantotta ki, amelyből az derül ki, hogy a főváros hét kerületében szolgáltató Centrum Parkoló Kft. bevételeinek jóval kevesebb részét fizeti be az önkormányzatok kasszájába, mint a Budapesten működő másik két társulás. Egészen pontosan a Centrum bevételeinek 27, a másik két társaság viszont 32, illetve 55 százalékát, ami – főleg utóbbi esetében – igen jelentős különbség. Ha az utóbbi arány érvényesült volna, akkor például 2005-ben a 3 milliárd forintos bevételből a Centrum nem 800 millió forintot, hanem 1,6 milliárdot utalt volna a hét kerületnek – vonható le a cikkből.

Cáfol a Centrum

A Centrumnál viszont azt állítják, hogy a felállított képlet így hamis. Fürst György, a kft. ügyvezetője a FigyelőNetnek azzal érvelt, hogy a Centrum az eszközeit – így például a parkolóórákat – bérli, amikért kemény pénzeket fizet havonta, ellentétben a másik két társulással, melyeknél az önkormányzatok fizették ki a használt eszközöket. Fürst szerint az is jelentős különbség, hogy a másik két övezetben a sok főútra nem érvényesek a kedvezmények, míg náluk rengeteg az ingyenes kedvezményezett, miközben a bevételre eső üzemeltetési költségek a Centrumnál ezért magasabbak.

A Hegyvidék mérlegel

Dávid Ibolya arra is számít, hogy az ügyben érdekelt kerületek is lépni fognak, ezzel is hozzájárulva a helyzet tisztázásához. Ez nem is reménytelen, hiszen a FigyelőNet megkeresésére Lovas Pál, a XII. kerület alpolgármestere a következőket válaszolta: „Dávid Ibolya vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó javaslatát nem kívánjuk minősíteni, azonban a szerződés felülvizsgálatával kapcsolatban arra törekszünk, hogy a szerződést kedvezőbbé tegyük a kerület és az itt élők szempontjainak figyelembevételével. Keressük azokat a korrekt jogi lehetőségeket és lépéseket, melyekkel a szerződést előnyösebbé tehetjük, ezzel kapcsolatban már levélben fordultunk a Centrum Kft.-hez, ez a munka tehát folyamatban van” – derül ki az alpolgármester válaszából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik