Gazdaság

Megszüntették Siemens-ügyben a nyomozást

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden megszüntette az eljárást abban az ügyben, amiben Farkas Imre, az egykori SATeLIT Tv-t üzemeltető TvEgy Rt. tulajdonosa azt állította: a magyarországi Siemens megzsarolta.

Hruska Csaba alezredes, a BRFK gazdaságvédelmi osztályának vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: zsarolás és vesztegetés miatt folytatták le az eljárást. A Siemens és a TvEgy Rt. között támogatási szerződés jött létre 2001-ben, amiben a Siemens vállalta, hogy 1-1,5 milliárd forinttal támogatja a televíziót. A Siemens egy ideig teljesített, majd felmondta a szerződést – mondta a történet részleteiről az alezredes.

Hozzátette: ekkor állt elő a televízió üzemeltetője-tulajdonosa azzal, hogy azért, hogy megkapja a Siemens támogatását, 720 millió forintot kellett fizetnie “kézből kézbe a Siemensnek”, és ezt az összeget most visszakövetelné, de ettől – állítása szerint – a Siemens elzárkózott.

Az alezredes közlése szerint az egyezkedés során hangzott el olyan állítás, amit a televízió üzemeltetője fenyegetőnek érzett, ezért tett feljelentést zsarolás miatt, még tavaly szeptemberben.

Beszereztük a támogatással kapcsolatos iratokat, meghallgattuk a feleket, szakértőt vontunk be a nyomozásba, amelynek a végén arra jutottunk, hogy a tényállás alkalmatlan a zsarolás megállapítására, ilyen magatartást senki nem valósított meg – tette hozzá Hruska Csaba.

Megjegyezte: az állítólagos vesztegetés 2001-re datálódik, és mivel a büntetési tétele három év, ez az eset 2004-re elévült, így mód sem volt a arra, hogy nyomozzanak ebben az ügyben. Ezt a nyomozást tehát elévülés miatt szüntették meg. A hvg.hu kedden megkereste Farkas Imrét, aki utalt arra, fenntartja állításait, csodálkozik a rendőrség eljárásán, és megfontolja, hogy panaszt nyújtson-e be az ügyészségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik