Gazdaság

Génmódosított szúnyogokkal küzdenek

a malária ellen amerikai orvosok.

Az új ízeltlábúban nem telepedhet meg a maláriát okozó parazita egysejtű, így van esély arra, hogy nagy mennyiségben a szabadba kihelyezve kiszorítja a vad szúnyogfajtákat, és így elterjedve megállíthatja a kór terjedését. A kutatók szerint az első szúnyog kihelyezésére tíz-húsz év múlva kerülhet sor.

Földalatti fészekben lakó dinoszaurusz faj
maradványait fedezték fel Montana államban amerikai és japán paleontológusok. Az állat mintegy 120 millió évvel ezelőtt élt. Ez az első, bizonyítottan a talajba vájt lyukban tanyázó dinó.

A nukleáris fűtőanyag hiánya
lesz az atomenergia felfutásának legnagyobb gátja az Egyesült Államokban – állítják elemzésükben a Massachusetts Institute of Technology kutatói. Számításaik szerint az uránium bányászata és feldolgozása már ma is csupán az igények 60 százalékát elégíti ki világszerte, így ez az energiahordozó rendkívül megdrágulhat a jövőben.

Oroszország és az EU szorosabbra fűzi
kapcsolatait az űrkutatásban – állapodtak meg Moszkvában az Európai Bizottság, az Európai Űrügynökség és az orosz Roszkozmosz űrkutatási iroda illetékes vezetői. Az együttműködés az alkalmazott űrtechnológiák fejlesztésére és a tudományos célú vizsgálódás területeire terjed ki, és magában foglalja a következő generációs, személyzet szállítására alkalmas űrjárművek kidolgozását is.

A légköri ózonréteg pusztulása,
párosulva a globális felmelegedéssel, az óceánok élővilágára is katasztrofális hatással lehet – áll az ENSZ most kiadott jelentésében. A sok állat fontos eledeléül szolgáló növényi planktont ugyanis eddig megvédték az UV-sugárzástól a jégsapkák, ám olvadásuk miatt ez a jótékony következmény fokozatosan megszűnik. A plankton így elpusztul, és emiatt összeomolhat a tápláléklánc a világtengerekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik