Gazdaság

Megszületett az uniós klímastratégia

A uniós csúcstalálkozón elfogadták, hogy 2020-ra az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, és a teljes energiafogyasztásban 2020-ra érje el a 20 százalékot a megújuló energiaforrások aránya. Ez azonban uniós szintű cél, a nemzeti vállalások kérdését elnapolták.

Az állam- és kormányfők találkozóján emellett elfogadták, hogy szintén 2020-ra a közlekedésben legalább 10 százalékos legyen a bioüzemanyagok használata. A tagállamok felkérték az EU-bizottságot: 2008-ra, illetve 2009-re tegyen javaslatot a világítási módok fokozatos átalakítására, energiatakarékosabb módszerek alkalmazására mind a köztereken, mind az épületekben.

Elnapolták a „lényeget”

A „történelmi eredményt” azonban a leginkább vitatott kérdés elnapolásával sikerült elérni. Míg ugyanis az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentését a tagállamok már korábban elfogadták, arról még a csúcson is komoly viták folytak, hogy a megújuló energiaforrások szintjének 20 százalékra növelése (a jelenlegi 7-ről) kötelező érvényű, azaz minden egyes országnál számonkérhető legyen-e.

Merkel és Barroso most elmondták: a 20 százalékos kötelező szint EU-s átlag lesz, azaz globális célkitűzés, s hogy az egyes tagállamoknak ezen belül hány százalékot kell majd elérniük, azt a későbbi tárgyalásokon határozzák meg, méghozzá minden egyes ország adottságainak, helyzetének figyelembe vételével.

Kompromisszum, vagy halogatás?

Az unió és Magyarország számára egyaránt kedvező, bölcs kompromisszum született az EU-csúcson a klímavédelemmel és a megújuló energiaforrások részesedésével kapcsolatban – értékelte az eredményeket a magyar kormányfő. José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke szerint „történelmi jelentőségű eredmény” született, Angela Merkel német kancellár pedig azt hangsúlyozta: a mostani egyezményekkel, a klímaváltozás kivédését szolgáló, kötelező erejű célkitűzések megszabásával „megnyílt egy ajtó az európai együttműködés új dimenziója előtt”.

Gyurcsány Ferenc előzetesen, csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján azt sürgette: jogi értelemben ne legyen kötelező az Európai Unió tagországai számára, hogy 2020-ra energiájuk legalább egyötöde megújítható forrásokból származzon, mert több tagállam nem tudja ezt megvalósítani.

A végül megszületett megállapodást pénteki sajtóértekezletén elégedetten fogadta, kifejtve: egyfelől született egy közös európai kötelezettségvállalás, hogy a megújuló erőforrásokból a 27 ország átlagában 20 százalékot kitevő arányú energiát fognak előállítani 2020-ra, de ez közvetlenül nem jelent nemzeti elkötelezettséget – utóbbira vonatkozóan az Európai Bizottság külön megállapodást köt a tagállamokkal, mint azt egy külön nyilatkozatban most meg is erősítette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik