Gazdaság

Téli bújócska

Nyáron nyaralok, télen telelek - énekli Micimackó, de mondókájának születésekor még nem volt globális felmelegedés.

Az idei enyhe télben síeléssel amúgy is hiába próbálkozunk, ellenben milyen elegáns dolog pálmafák közé utazni, amikor a többiek a marketingbüdzsé felett görnyednek az irodában. Legyen exkluzív, eldugott, meleg, napos, ne találkozzunk senkivel, de főleg ne a vezérigazgatóval a szomszéd folyosóról. Alábbi tippjeink garantálják a nyaralás alatt az elbújást, a hazajövetel után pedig az ismerősök elképedését.

Egy francia polinéziai hajós körutazást nehéz lesz überelni a baráti körben: gyönyörű tájak, korallzátonyok, ananászültetvények, kialudt vulkánok és fűszoknyás bennszülöttek a folklórműsorból sorakoznak a diáinkon. Ráadásul a főkönyvelőnkkel biztosan nem találkozunk a szigeteken, ellenben Nicole Kidmannel összefuthatunk. Tahitiről már mindenki hallott, ennek megfelelően más turisták is lesznek. Moorea vagy Bora Bora jóval exkluzívabb, azaz drágább, de itt lehet a sztárok felbukkanására számítani. Kicentizett útikasszával amúgy sem érdemes elindulni ezekre a gyönyörűséges szigetekre – a tíznapos körút alsó hangon egymillió forintba kerül fejenként. Ráadásul egy napnál is több rámegy az odaútra, így érdemes hosszabb időt szánni a Föld túloldalán való nyaralásra, már ha a projekt team nélkülözni tud bennünket. A 12 óra időeltolódás kiheverésére a hajó fedélzetén nyílik lehetőség koktélozgatás közben, ahol uszoda, konditerem és bár is segíti az ilyenkor szokásos flörtök vagy pókerbarátságok szövődését. Menthetetlen esetek Wi-Fi-n csekkolhatják a mailjeiket.

Óvatos duhajoknak való Mexikó „fly and drive” típusú felfedezése. Autóval nekivágni az ismeretlennek, ez ma is megdobogtatja a menedzser szívét, aki sok road-movie-t nézett kamaszkorában. Ám ha az asszony biztonságra vágyik, idehaza is megrendelhető az autós kaland – szállással, térképpel, útitervvel és bérelt autóval együtt. Napközben maja városoknak, piramisoknak és rezervátumoknak örülhetnek azok, akik lélekben még egy kicsit vágynak indiánok lenni. Az egyhetes út főleg romokat és látnivalókat kínál, de utána, a bérautó egészben való visszaadását követően, Playa del Carmen strandjain elnyúlva lehet emészteni a látottakat.

Aki még ennél is vagányabb, és valóban egyedül akar felfedezni mesés tájakat, az hazatérve laoszi sztorikkal vívhatja ki az iroda elismerését. Érintetlen erdők és hegyek, még ismeretlen állatfajták, úttalan utak várnak az ország belsejében. A felfedezés öröméért a kényelmet fel kell áldozni, a közlekedés olcsó, ám valószínűtlenül lassú. De aztán a világörökség részét alkotó Luang Prabang városkában, a Mekong kanyarulatával szemezve, francia gyarmati épületek teraszán elnyúlva már nyugati kiszolgálásban lehet részünk, míg a szomszéd asztalnál sabbaticaljukat töltő yuppie-k próbálkoznak a regényírással. Laosznak nincs tengerpartja, de a kalandozás végén át lehet ugrani a szomszédos Thaiföldre egy kis strandolásra. Igaz, ott már biztosan összeakadunk a pénzügyessel.

Téli bújócska 1

Téli bújócska 2


Téli bújócska 3

Téli bújócska 4

Téli bújócska 5Francia Polinézia hajóval


Kinek? Aki luxusra vágyik, és meg is tudja fizetni. Mennyiért? 11 nap 1 millió forint/főtől. + Gyönyörű szigetek, és nem kell mindennap kipakolni a bőröndöt. – Egy bő nap rámegy az oda- és visszautazásra.


Laosz hátizsákkal

Téli bújócska 2


Téli bújócska 3

Téli bújócska 4

Téli bújócska 5
Kinek? Megfáradt menedzsereknek. Mennyiért? Egy hét 300 ezer forint/főtől.+ Érintetlen tájak olcsón. – Nélkülözni kell a megszokott komfortot.


Téli bújócska 2


Téli bújócska 3

Téli bújócska 4

Téli bújócska 5Autóval a Yucatán-félszigeten
Kinek? Akiben még van nosztalgia a „nagy autós kaland” iránt. Mennyiért? Egy hét 400 ezer forint/főtől. + A saját tempónkban nézhetjük meg a maja romvárosokat.- Önállóságot, minimális nyelvtudást követel.


Téli bújócska 1

Téli bújócska 5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik