Gazdaság

Meg vagyunk húzatva

Görgey Gábor darabjában, a Huzatos házban az angol társalgási vígjátékok könnyed eleganciája és a zivataros XX. századi magyar történelem abszurditása találkozik egymással. A bohózatból a Budaörsi Játékszín tartott bemutatót.












Meg vagyunk húzatva 1



Meg vagyunk húzatva 2

Meg vagyunk húzatva 3
Meg vagyunk húzatva 4

Egy rózsadombi villa és a benne élők történetéből rajzolódik ki Magyarország öt groteszk évtizede 1939-től 1990-ig. A villa előkelő lakóiból kitelepítésre érett osztályidegen, majd reprivatizátor lesz, a nyilas házmesterből kommunista pártfunkcionárius, majd amerikás magyar ingatlanspekuláns. Az egykori takarítónőnél (Valler Gabriella) később korábbi munkaadója törli a port. Az inasként szolgáló művészettörténész (Kautzky Armand) lakásügyi miniszter lesz, míg el nem söpri a rendszerváltás. A falon a családi képeket Rákosi-portré váltja, majd hirtelen az is eltűnik.

A társadalmi komédiában a hierarchikus viszonyok jeleneten belül is gyakran változnak, a sztori szerelmi szálakkal van megbolondítva, a családok élete időről időre összegabalyodik. A két szomszéd házaspár, az arisztokrata származású Rábayék (Trokán Péter és Bánfalvy Ágnes) valamint a bumfordi újgazdag Bellákék (Koncz Gábor és Iván Ildikó) furcsa barátságát csak a történelem és a közös sors tartja egyben. Hauswurm Alajos házmester szerepében Kertész Péter a minden korban érvényesülő köpönyegforgató túlélőművészt karikírozza. Éless Béla afféle rezonőrként a történelem nagy rendezőjének szerepében sétál be egy-egy jelenetbe, hogy átlendítse a nézőt olyan apróságokon, mint például az, miért nem nagyon öregszenek a szereplők 50 év alatt. A Budaörsi Játékszín nézőterén tisztességben és cudar történelemben megőszült nézők jókat kacagnak saját életük abszurditásán. Úgy látszik, a múlttal való szembenézés könnyebben megy nevetve.

Görgey Gábor: Huzatos ház › Buda­örsi Játékszín › Rendező: Görgey Gábor › Szereplők: Trokán Péter, Bánfalvy Ágnes, Koncz Gábor, Iván Ildikó › Következő előadás: február 23.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik