Gazdaság

Nem kelt el a Gyulai Húskombinát

Gyakorlatilag az összes magyar és több külföldi húsiparban érdekelt vállalkozás is megfordult a Gyulai Húskombinátban, ám az időről-időre felbukkanó hírekkel ellentétben még nem kelt el a nagyüzem - tájékoztatta a társaság vezérigazgatója az MTI-t kedden.

Ruck János, akit a nádudvari székhelyű HAGE-Nagisz csoport többségi tulajdonosa közel másfél éve bízott meg a reorganizációs feladatokkal elmondta: számtalan tárgyalást folytatott a cég kisebbségi, illetve többségi üzletrészének az értékesítéséről, de eddig érdeminek nevezhető ajánlatot nem kaptak a tulajdonosok.

Az idő ugyanakkor sürgeti a menedzsmentet, hiszen az előzetes adatok szerint 11-12 milliárd forintos értékesítés mellett, várhatóan több száz millió forintos veszteséggel fogja zárni a húsüzem a 2006-os esztendőt. Ezt a veszteséget pedig már nem biztos, hogy hajlandó tovább finanszírozni a hitelező bank, illetve a tulajdonosi kör különösen azért, mert a cég az előző esztendőben is 100 millió forint feletti veszteséget halmozott fel.


A korábban, közel 1200 fő helyett csak 600 munkavállalót foglalkoztató húsüzemben a veszteség okát egyebek mellett abban látják, hogy másfél éve még csak 280 forint volt az élősertés kilogrammonkénti felvásárlási ára, míg 2006 végére már 340 forintot kellett fizetni a szállítóknak.

Ruck János szerint a megemelkedett beszerzési árakat, amelyek összességében 5-6 milliárd forint kiadási többletet jelentettek a kombinátnak, már nem tudták áthárítani a piacokra.

Az igazgató szerint technológiai problémák is nehezítik a gyár rentábilis működését, hiszen az elmúlt 10 esztendőben elmaradtak azok a fejlesztések, amelyek segítségével tovább lehetne bővíteni a gyár piaci pozícióit. A vezérigazgató „komoly összegre” lenne szükség ahhoz, hogy a több mint 130 éves tradícióval rendelkező nagyüzem megfeleljen a korszerű piaci követelményeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik