Gazdaság

Nyomtalanul

A díszlet aljába épített hosszúkás csapóajtón a szereplők fekve gurulnak be a színpadra, majd hasonló módon távoznak. Zsótér Sándor Jane Eyre-t rendezett a Radnóti Színházban.












Nyomtalanul 1



Nyomtalanul 2

Nyomtalanul 3
Fotó: Koncz Zsuzsa
Nyomtalanul 4

Charlotte Brontë „leányregénye” a színpadon kevéssé drámai. Az előadás legfőbb erőssége maga a szöveg. Ruzitska Mária fordítását élni hagyja a rendező, a tőle megszokott minimalista színészvezetés nem ellenfele a nem véletlenül regénybeillő mondatoknak. A fiatal árva lány nehéz gyermekkora és fájdalmasan érzelmes ifjúsága egyetlen díszletben elevenedik meg, amelyet egy bőr nyugágy ural (díszlet: Ambrus Mária). A címszerepben Wéber Kata nem csak fegyelmezett mennyiségi szövegmondó, de bájos alakítása kitűnik a szigorú zsótéri törvények alól is. Terhes Sándor Mr. Rochesterje – Jane szerelme – szép alakítás, Martin Márta (Sarah Reed) és Csomós Mari (Bertha Manson) karakterszerepeikben és látványos jelmezeikben (Benedek Mari) bizonyítják, ők rutinos zsótéri színészek, de Marjai Virág Helenje csak beszélő statiszta.

Bár elismerésreméltó teljesítményből nincs hiány az előadásban, a Jane Eyre-néző estéje unalomban telik. Zsótér jellegzetes paneljei mellett ezúttal hiányoznak a valóban egyedi megoldások, amelyek a szöveg szolgálatában állnának. A Radnóti színpadán nem a tartalomnak ad formát a rendező, hanem rutinból használja megszokott formáját, amelyhez ezúttal éppen Brontë ad muníciót. A zsótéri forradalom elmarad, az unalom megmarad. A színházi este nem kellemetlen, de biztosan nem akarjuk megismételni. Elmúlik nyomtalanul.


Charlotte Brontë: Jane Eyre › Radnóti Színház, Budapest › Rendező: Zsótér Sándor › Szereplők: Wéber Kata, Terhes Sándor, Martin Márta, Marjai Virág › Következő előadások: január 8., 11., 26.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik