Gazdaság

Hollywoodi lemezek

A tavaly nyári kasszasikerek mentették meg a DVD-piacot.

Sokan tartottak attól a nagy hollywoodi filmstúdiókban egy éve, hogy a 2006-os lesz az első év, amikor a DVD-eladások visszaesésével kell szembenézni. A vészjósló piaci folyamatokat látva a filmmogulok az új technológiákba vetették bizodalmukat. A HD (high definition) lemezek megjelenése, valamint az internetes filmletöltések beindítása azonban egyelőre még nem hozta meg a várt áttörést. A HD-DVD tavaly áprilisban, a Blue-ray lemez júniusban debütált. Az új digitális technológiákból származó tételek éppen csak megjelentek a stúdiók árbevételi listáján, a letöltések pedig még gyengébben alakultak.

Mit lehet tenni, ha a filmpiacon a válság jelei mutatkoznak, és sem a régi, sem az új értékesítési csatornákon nem jön a bevétel? A recept egyszerű: jó filmeket kell csinálni. Hollywood mintha nem is hitt volna ebben 2006 elején, s így ott is meglepődtek kissé, amikor a nyári moziszezon váratlan kasszasikereket produkált. Ezek, valamint néhány régi klasszikus leporolása aztán megmentették a DVD-piacot is. A Disney stúdió Kis hableány című rajzfilmlegendájának egy újabb díszkiadása a piacra dobás napján 80 millió dollárt hozott. A Karib tenger kalózai második részének DVD-verziójából pedig a megjelenés első hetében 10,5 milliót adtak el.

A vártnál jobb 2006-os eredmények nyomán a stúdióknál mérsékelt optimizmus uralkodott el. „Szerény piacbővülésre számítunk az idén, a DVD-eladások 3 százalékkal, a kölcsönzésekből származó bevétel 12 százalékkal emelkedhet” – mondta a Hollywood Reporter című szaklapnak David Bishop, a Sony Pictures Home Entertainment elnöke.

A filmmogulok továbbra is számítanak arra, hogy megindulnak az új digitális formátum eladásai. Várakozásaik szerint az idén eldől, hogy a HD-DVD vagy a Blue-ray lesz-e a piacvezető szabvány, s ezt követően beindulhat az egyik oldalon a kiadványok, a másik oldalon pedig a lejátszók és a HD tévék tömegtermelése. Az internetes letöltési piacon attól várnak fellendülést a stúdiók, hogy a kiválasztott filmeket immár több szolgáltató honlapjáról lemezre is ki lehet írni, így a számítógép képernyője előtti kuporgás helyett a nappali kényelmes foteljéből is mód lesz azokat nézni. Kétségtelenül vonzóbb ez a lehetőség; feltéve, ha jó filmek is lesznek hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik