Gazdaság

Kóka ismerteti a közlekedési reformot

A vasúti és autóbuszvonalak párhuzamosságának megszüntetését, egységes tarifarendszert és az eszközök fejlesztését tartalmazza a kormány koncepciója a közösségi közlekedés középtávú átalakításáról, amelynek részleteit Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön ismerteti.

A kormány szerdán fogadta el a tervezetet, amely a kormányszóvivő szavai szerint európai színvonalú, a lakossági igényeket kielégítő közösségi közlekedést kíván létrehozni.

A kormány három pillérre építené a közlekedési reformot: a közösségi közlekedés legyen mindenki számára elérhető, harmonizált menetrenddel és egységesített tarifarendszerrel, továbbá fejlesszék a pályaudvarokat és az eszközöket.

Az MSZP-frakció egyetért

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője hétfőn közölte: a frakció egyetért a tömegközlekedés átalakításának koncepciójával. A helyközi közlekedéshez minden állampolgárnak joga van, a felesleges párhuzamosságokat azonban meg kell szüntetni – tette hozzá.

Mint mondta, a frakció fontosnak tartja, hogy regionális egyeztetések során az érintettekkel konzultálva állapítsák meg, hol vannak felesleges párhuzamosságok.

Közölte: a koncepciónak tartalmaznia kell, hogy a kormány bizonyos távolságokon belül melyik közlekedési eszköz fenntartását preferálja. Kitért arra, hogy a frakció egyetért a Volán és a MÁV közötti egységes tarifarendszer kialakításával.

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter egy nyugdíjasoknak rendezett fórumon november 30-án közölte: megmarad a 65 év felettiek utazási kedvezménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik