Gazdaság

Hordozható alváslabor

Népbetegségként tartják számon ma a fejlett ipari országokban az alvászavart. Mivel pedig legalább nyolcvanféle nyavalya állhat a hátterében, érdemes kivizsgálni, mi is okozza pontosan.

Erre meg is van a lehetőség, a gond csak az, hogy ehhez a betegnek otthonán kívül, speciálisan berendezett alvásdiagnosztikai laboratóriumban kell tölteni egy, vagy több éjszakát. A németországi Fraunhofer Institut mérnökei azonban most olyan készüléket fejlesztettek ki, amellyel az álmatlanságra panaszkodók baja otthon, megszokott környezetükben is kivizsgálható. A hordozható alváslabor a nagy helyigényű társaihoz hasonlóan képes az alvással összefüggő 24 legfontosabb paraméter mérésére.


Hordozható alváslabor 1

A tépőzáras övekkel a testre csatolható eszköz mindössze négy szenzorral szerzi be a szükséges információkat: rögzíti a légzés mintázatát, az agyhullámokat, az EKG-t, a szívritmust, a pulzust, a vérnyomást, a vér oxigénkoncentrációját, a szem- és izommozgásokat, de még az alvó személy helyzetét is. A mért adatokat aztán drótnélküli – bluetooth – kapcsolaton át juttatja egy, a lakásban bárhol elhelyezhető bázisállomásra, ahonnan azok az interneten át kerülnek az orvosokhoz. A készüléket a német kutatók egy hagyományos alvásdiagnosztikai laborban ötven betegen tesztelték, akiken így egy időben két párhuzamos mérést végeztek. Az összevetett eredmények azonosnak bizonyultak. Az orvosok szerint az új készülék adatai a nagy laborokhoz hasonlóan jól el tudták különíteni például az alvászavar két leggyakoribb fajtáját: a túlhajszoltság, illetve a horkolás miatt fellépőt.

A további, marburgi és nürnbergi kórházakban végzett tesztelésekkel a kutatók legújabb célja, hogy a minilabor előállítási költségeinek mérséklése érdekében úgy csökkentsék a mérendő paramétereket, hogy a nyert eredmények érvényessége ne változzon. Így akár csupán az EKG adataiból is következtethetnének a többire. Most az ehhez szükséges algoritmusokon dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik