Gazdaság

A Mol építheti a biztonsági földgáztárolót

A Mol Magyar Kőolaj- és Gázipari Nyrt. nyerte a biztonsági földgázkészlet elhelyezésére szolgáló tárolókapacitásra kiírt tendert, az E.ON Földgáz Storage Zrt. előtt – közölte az MSzKSz Biztonsági Földgáztároló Zrt. igazgatóságának csütörtöki döntését követően Sípos Zoltán, a Magyar Szénhidrogén Készletezők Szövetségének (MSzKSZ) szóvivője.

A Mol nagy fölénnyel nyerte a tendert pontszám szerint – mondta a szóvivő.


Sípos Zoltán azt viszont még nem tudta megmondani, hogy az MSzKSz projektcégében, az MSzKSz Biztonsági Födlgáztároló Zrt.-ben mennyi lesz a Mol tulajdoni hányada. Ez ugyanis függ attól, hogy a törvényben előírt 1,2 milliárd köbméter tárolókapacitáshoz képest 300 millió köbméterrel nagyobb kapacitást kíván-e létrehozni.


Az E.ON Földgáz Storage Zrt. már korábban levélben fordult Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterhez a döntés elhalasztását kérve. A német cég magyarországi leányvállalata a részletekről később ad tájékoztatást – mondta az MTI-nek Kutas István, a társaság szóvivője.


Az MSzKSz Biztonsági Földgáztároló Zrt. csütörtöki közleménye szerint “… az Igazgatóság felkérte a Zrt. tárgyaló delegációját, hogy haladéktalanul kezdje el a tárgyalást a nyertes Ajánlattevővel a részletkérdések – köztük a Bíráló Bizottságot támogató szakértők által felvetett, még nyitott műszaki-technikai kérdések – teljes körű tisztázására. E tárgyalások célkitűzése olyan szerződéstervezet létrehozása és az MSzKSz Igazgató Tanácsa elé terjesztése, amely a legnagyobb garanciát nyújtja a tároló biztonságos és a legkisebb költség elvét a lehető legnagyobb mértékben figyelembe vevő létesítéséhez és üzemeltetéséhez.”


Sípos Zoltán az MTI-nek elmondta, hogy a tender kiírás keretei között tisztázzák a fenti kérdéseket és az igazgatóság december 4-én tárgyalja meg ezeket a kiegészítéseket.


A pályázat előminősítési szakasza augusztus közepén zárult le. A tenderfüzetet az RWE Energy Kft. is megvásárolta, de ajánlatot nem adott be.


Korábbi információk szerint az E.ON a meglévő két nagy tárolóját bővítené 1,2 milliárd köbméter kapacitással. A beruházás nagyságrendje 100-150 milliárd forint, de ez az összeg nem tartalmazza a készletezésre beszerzett földgáz értékét. Az összeg számos tényezőtől, nemcsak a kivitelezés ráfordításaitól függ. Példaként az üzemeléshez szükséges párnagázt említette, amelynek ára nagyban befolyásolja a beruházási költségeket.


A földgáz biztonsági készletezéséről április elsejétől hatályos törvény alapján az MSzKSz-nek legkésőbb 2010-ig legalább 1,2 milliárd köbméter mobilgáz biztonsági készletezéséről kell gondoskodnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik