Gazdaság

A Fidesz 200 milliárdot átcsoportosítana

Fidesz összesen 200 milliárd forint átcsoportosítását javasolja a 2007-es költségvetésben - ismertette a Fidesz költségvetési módosító indítványait Varga Mihály alelnök.

Az ellenzéki párt az önkormányzatokra, az egészségügyre, az oktatásra, a szociális juttatásokra, valamint a vállalkozások támogatására költene többet – mondta Varga Mihály.

Hová?

A 200 milliárd forintos összeg legnagyobb részét (62,3 milliárd forintot) az önkormányzatok kapnák, 57,1 milliárd forintot az egészségügynek juttatna a Fidesz, és 40 milliárd forintot a foglalkoztatási és versenyképességi csomagba csoportosítanának át – közölte Varga Mihály. Ezen kívül közel 18 milliárd forintot Budapest kapna, 17 milliárd forintot pedig az oktatásba tennének át, a fennmaradó 5,8 milliárdot pedig szociális juttatásokra költené a nagyobbik ellenzéki párt.

Honnan?

A Fidesz több mint száz módosító indítványa négy területről, a kamatkiadásokból, a kormányzati negyed költségeiből, a kommunikációs kiadásokból és az általuk feleslegesnek ítélt költekezésből, így például az Államreform Bizottság kiadásaiból, vagy az EU-vonal költségeiből csoportosítana át – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a volt pénzügyminiszter. Hogy pontosan mely területről mennyit vonnának el, az Varga Mihály prezentációjából nem derült ki.

A politikus az Inforadiónak adott nyilatkozatában ezzel kapcsolatban úgy vélte, Magyarország 2007-ben példátlanul magas összeget, 1100 milliárd forintot fizethet kamatkiadásokra. A Fidesz várakozásai szerint ugyanakkor, ha változik a gazdaságpolitika és esetleg a kormányfő személye is, akkor jelentősen csökkenhet a kockázati prémium, így a kamatszint is, amely a kormány “hiteltelensége és semmittevése” miatt indokolatlanul magas.

A volt pénzügyminiszter szerint a Fidesz módosításai összességében nem növelik a hiány összegét, hiszen abban egyetértenek a kormánnyal, hogy a hiány mértékét csökkenteni kell.


Elfogadható ellenzéki javaslat?


Veres János pénzügyminiszter csütörtökön a KPMG által rendezett adókonferencián utalt egy elfogadható ellenzéki javaslatra, de konkrétumot nem mondott. Hivatalos reakciót várhatóan csak azután fogalmaz meg a pénzügyi tárca, hogy az ellenzéki javaslatokhoz kapcsolódó indítványt megteszi a Fidesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik