Gazdaság

Kötelező: bukik az Allianz és a Generali

Számoljon velünk!

A FigyelőNet oldalain is kiszámoltathatja jövő évi kötelező biztosítási díját. Lapunk biztosítás aloldalán a Netrisk Kft. és a biztositas.hukalkulátorai segítenek a döntés meghozatalában, illetve az átszerződésben.


Túl vagyunk a novemberi kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) kampány első két hetén. Ilyenkor indulnak a tömeges felmondások, az autósok nagy része már nem csupán tájékozódik, hanem tranzakciót is kezdeményez. Az első néhány tízezer átszerződés alapján pedig kirajzolódni látszik az idei nyertesek és vesztesek listája.

Mínuszban a nagyok

Mivel a biztosítók, marketing szempontoktól vezérelve, nem szeretnek adatokat közölni a kgfb-kampányban megmozduló ügyfelek számáról, így a legpontosabb képet az online alkuszoktól lehet beszerezni. A Netrisk, a biztositas.hu és a CLB Független Biztosítási Alkusz, vagyis a három legnagyobb szereplő eddig többé-kevésbé hasonló mozgásokat észlelt.

A legtöbb szerződést eddig az Allianz Hungária Biztosítónál mondták fel, őt, némileg lemaradva követi a piac második legnagyobb szereplőjeként a Generali-Providencia, de egyelőre szintén több szerződést veszít, mint nyer a Posta Biztosító, az Union és a K&H Biztosító is. (Más kérdés, hogy éppen ezek a nagy biztosítók erősek év közben, a szalonokban vásárolt autókhoz ugyanis szinte mindenhol az ő biztosításaikat ajánlják a partnerek.)

A legtöbb új szerződőt pedig ismételten a kisebb cégek és az egyesületek vonzzák magukhoz: alacsonyabb tarifáikkal idén is tarol az Uniqa, a Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE), a most piacra lépett Signal és a MÁV Általános Biztosító Egyesület. (A MÁV-ról ugyanakkor tudni kell, hogy csak december 1-jétől köthet új szerződést, akkor is csak akkor, ha a pénzügyi felügyelet feloldja a jelenleg érvényben lévő tilalmat.) A CLB mérése szerint egyébként rajtuk kívül még az OTP Garancia is a nyertesek között végezhet.

Érdekes kettősség jellemzi a Postát, amely a biztositas.hu tapasztalatai szerint a veszetesek és a nyertesek listáján egyaránt előkelő helyezést kaphat. Rácz István ügyvezető indoklása szerint azért, mert a korábban kárt okozó autósokat ez a társaság a szokottnál szigorúbban sújtja, miközben a vétlen autósokra kalkulált díjai igen kedvezőek.

Városi fiataloknak érdemes váltaniuk

Ha pusztán a díjakat tekintjük, akkor sokaknak érheti meg biztosítót váltani. Az átlagos megtakarítás már a kampány elején több mint 21 ezer forint, amely folyamatosan nő, ahogy egyre több kötés születik – mutatott rá Mestyán András, a CLB igazgatója. A CLB portálján például az érdeklődő ügyfelek 86 százalékának tudtak legalább 3000 forinttal jobb díjat ajánlani, mint amit az ügyfél jelenlegi biztosítója kínál (és hasonló arányokat észlelt a Netrisk is). Ekkora sórolásért persze még nem mindenki vált, de főként a nagyvárosi fiatal vezetők körében jóval magyobb eltérések is lehetnek. A 25 év alatti vezetők körében több esetben is 10 százalék feletti díjemelést hajtottak végre egyes biztosítók, miközben a legkedvezőbb díjakat számukra jellemzően a két biztosító egyesület kínálja.

A tömeges átszerződések persze érzékenyen érinthetik a biztosítási szektor teljes díjbevételét. Haraszti Zsolt, a Netrisk Kft. ügyvezetője szerint, ha minden autós a számára legolcsóbb kötelező felelősségbiztosítást kötné meg, akkor összesen 50 milliárd forinttal kevesebb díjat fizetnének, vagyis a 136 milliárdos kgfb-forgalomnak több mint egyharmada kiesne a biztosítók kasszájából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik