Gazdaság

Piramisvetítő

Térbeli élményt ígérő képernyők fejlesztésével szinte kivétel nélkül foglalkoznak a nagy szórakoztatóelektronikai gyártók.

Az általuk eddig létrehozott megoldások jó része a hagyományos sík felszínen – monitorokon – próbálkozik a három dimenzió megjelenítésével. A dán viZoo nevű cég viszont ezzel a megközelítéssel szakítva térbeli, méghozzá szabályos négyoldalú gúla alakú képernyőkkel kísérletezik; a kisebbek ezek közül idővel asztali monitorként, a nagyobbak pedig akár a levegőbe vetítés illúzióját nyújtó szabadtéri installációkban működhetnek.


Piramisvetítő 1

A nevében is a piramisokra utaló Cheoptics360 technológia a fejlesztők szerint azért különleges, mert a vetített kép képernyő és képhatár nélkül jelenik meg. A cég mérnökei ezt a megoldást ezért Free Format (szabad formátum) névvel illetik. E mára szabadalmi védettséget élvező koncepcióba a dán kutatók megítélése szerint minden olyan technológia beletartozik, amely nem szilárd felületre vetít.

A piramis maga bonyolult optikai rendszer. Benne négy videoprojektor működik, amelyek megfelelően elrendezett tükrökre sugározzák az előzetesen különböző szögekből rögzített mozgóképet. Az eredmény: mintha a levegőben lebegne a kép. Az összhatás életszerűségét bizonyítja, hogy amikor a fejlesztők Koppenhágában egy üzlet kirakatát tükröző felületként használva ruhákat próbáló lány képét vetítették az üvegre, rendőröknek kellett szétoszlatniuk a látványosság miatt a helyszínen összegyűlt tömeget.

A viZoo elsősorban a reklámiparban, vagy a médiában hasznosítaná megoldását, a cég reményei szerint a levegőbe vetítő piramisok hamarosan a nagyvárosok köztereinek megszokott elemei lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik