Gazdaság

Lezárult a pályázat

Mostanra vitathatatlanná vált, hogy az ötödik alkalommal meghirdetett minősítési pályázat népszerűsége egyre nő, hiszen idén megháromszorozódott a pályázatok száma a tavalyihoz képest. A pályázat sikere is bizonyítja, hogy az Üzlet&Siker reputációja évről évre nő, valamint egyre több cég ismerte fel a díjjal járó elismerés hatalmas pr-értékét és a nevezés kitöltése után megküldött versenyképességi audit jelentőségét.
Kevesen tudják azonban, mi is történik pontosan a nevezési lapok elküldése után, hogyan választják ki azt a 27 vállalkozást, amelynek képviselői az Üzlet&Siker Gála ünnepélyes keretei közt átvehetik november 24-én a minősítési okleveleket, illetve a fődíjasnak járó több mint hatmillió forint értékű szolgáltatás- és ajándékcsomagot, amelyeket a projektet támogató vállalatok ajánlottak fel.

Összességében 237 cég küldte be pályázatát, közülük 162 jutott be a második fordulóba. A pályázókat termelés, szolgáltatás és kereskedelem ágazatokba csoportosítjuk, de ezeken belül is kialakítunk három alkategóriát, a 2005-ös árbevételi adatok alapján: 100-500 millió, 500 millió-1 milliárd, valamint az 1 milliárd feletti cégek kerülnek azonos csoportba. Így alakul ki kilenc kategória. Miután kategóriánként 3-3 vállalat kap minősítést, összességében 27 vállalkozás kaphatja meg évente az Üzlet & Siker Minősített Vállalkozása oklevelet.

Az alkategórián belüli értékelésnél pontozással és súlyozással a gazdálkodás pénzügyi eredményein kívül versenyképességi, innovációs és marketingtevékenységet is értékel a szakmai grémium. A zsűrinek, amely közgazdászokból, partnerek képviselőiből és a minősítési folyamat operatív részét végző IQ ConsultinG tanácsadóiból áll össze, a fődíjas kiválasztása okozza a legnagyobb fejtörést; leginkább a cég dinamikus fejlődése és versenyképessége a mérvadó.

Azok a cégek, amelyek a pályázati kérdőív minden pontjára válaszoltak, egymillió forintot érő versenyképességi gyorsauditot kaptak, amely az EFQM (European Foundation for Quality Management) és a brüsszeli központú CDP® (Corporate Development Process) modell alapján felépített Üzlet & Siker Minősítési Rendszer metodikán alapult, és hasznos visszacsatolás számukra gazdálkodási tevékenységükről.


Mit kap a nyertes?


A pályázók motivációját valószínűleg az is erősítette, hogy idén először a fődíjas több mint hatmillió forint értékű szolgáltatás- és ajándékcsomaggal lesz gazdagabb, amely a következő felajánlásokból tevődik össze: az Invitel a győztesnek egy félmillió forint értékű, igényeire szabott telekommunikációs kedvezményt nyújt, a HVB Bank pedig HVB Hitelautomata Extra szabadon felhasználható, vállalkozói folyószámla hitelkeretet ajánl fel. Az NBB Hungary a nyertes vállalkozás tulajdonosával közösen átgondolja a vállalkozása jövőbeni eladásának legmegfelelőbb időzítését, a minősítést végző tanácsadócég, az IQ ConsultinG pedig egy menedzsmentfejlesztő e-learning tananyagot kínál a legjobbnak bizonyuló cég számára. A Fujitsu-Siemens egy Pocket LOOX T830 kéziszámítógépet ad a fődíjasnak, a Dun & Bradstreet pedig a Magyar Cégek CD legfrisebb professzionális változatát. A minősítési pályázat szervezője, a Sanoma Budapest kétmillió forint értékű médiamix-megjelenést kínál fel a legjobb vállalkozásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik