Gazdaság

A tengervízből származó élelmiszerek

fogyasztásának szívre gyakorolt kedvező hatásai felülmúlják az esetleges szennyeződésekből adódó kockázatokat

– derül ki amerikai kutatók vizsgálataiból. Így szerintük érdemes tengeri halakat enni, bár a gyermekek, vagy terhes nők esetében a higanyszennyezés miatt mindössze heti 340 grammban határozták meg a még bizonyosan biztonságosan fogyasztható mennyiséget.

Szőlőmagból kivont fitoösztrogénekből
állítanának elő érelmeszesedés elleni gyógyszert orosz kutatók. Ennek hatóanyagát a vörösbor készítése során visszamaradó hulladékból vonják ki. A mag vegyületei a vér koleszterinszintjét csökkentik.

Világrekord teleobjektívet gyártott
a német Carl Zeiss cég: 256 kilogrammos optikájukat egy természetfotós megrendelésére készítették. Az eszközben – ára egy luxusautóéval vetekszik – az egyes lencsék tömege eléri a 25 kilogrammot.

Nincsen jég a Hold felszínén
– állítják amerikai csillagászok teleszkópok felvételei alapján. Ez ellentmond a korábbi, űrszondák által végzett mérések eredményeinek, melyek szerint az égitest pólusait szilárd jég is borítja. Jég legfeljebb a felszín alatt lehet, és egy esetleges holdbázis létesítésekor nem érdemes ara számítani, hogy az ott- tartózkodók helyben találhatnak vizet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik