Gazdaság

Kevés a számítógép a kiscégeknél

A kis- és középvállalati szektorra napjainkban úgy tekintenek, mint a gazdasági fejlődés fő mozgatórugójára. Mindez nem véletlen: a KSH adatai szerint Magyarországon a kis- és középvállalatok termelik meg GDP 53 százalékát, és a foglalkoztatottak 70 százaléka ebbe a kategóriába tartozó cégeknél dolgozik – mondta el Vass Gábor, a Cisco Magyarország marketingmenedzsere.

Jól elkülöníthető a kkv-szektor

A Cisco szerint a nagyszámú kis- és középvállalat valóban nagy piaci potenciált jelent, de csak abban az esetben, ha nem egy nagy homogén csoportként, hanem megfelelő szegmentálást követően testre szabott módon közelítik meg őket az informatikai beruházásokkal nyerhető üzenetekkel, megoldásokkal, pénzügyi konstrukciókkal.

Hátráltató tényezők

A Coleman Parkes piackutató cég 12 európai országra – köztünk Csehországra, Lengyelországra és Magyarországra is – kiterjedő kutatása többek között arra keresett választ, hogy a kis- és középvállalati szektorban megyek az informatikai beruházásokat segítő, illetve hátráltató tényezők. A legnagyobb hátráltató tényezőként a magyarországi válaszadók 64 százaléka technológia költségeit, 54 százalékuk a hosszú távú megbízhatóságot, 44 százalékuk a technológiai változások ütemét, 40 százalékuk pedig a hozzáértő munkatársak hiányát jelölte meg – mondta el Vass.

Az új technológiával járó integráció a cégek 30 százaléka számára jelent problémát, míg az adat- és rendszerbiztonság szintén 30 százalék számára jelent hátráltató tényezőt. A legnagyobb üzleti kihívások közt 71 százalék említette az üzleti versenyt.

A piaci folyamatok követését a kkv-k 68 százaléka tartja nagy kihívásnak. Az új piacok megtalálása és új termékek fejlesztése a cégek 49 százaléka számára fontos, a finanszírozás fontosságát pedig 55 százalék jelölte meg. A működéshez nélkülözetlen technológiák közt a cégek 93 százaléka jelölte meg az internetet, 90 százalék a biztonságos hálózatokat, 61 százalék a távoli elérésű hálózatokat, míg 87 százalék az adattárolást és adatmentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik