Gazdaság

Az evázók kevesebb mint 2 százaléka váltott

A szeptember végéig feldolgozott adatok szerint 1.802 adózó jelentette be, hogy október elsejétől már nem az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai szerint kíván adózni.

A kilépők a mintegy 103 ezres evázói kör kevesebb, mint 2 százalékát teszik ki, ők a következő négy évben nem választhatják ezt az adózási formát – hangzik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása. Az idén azért lehetett évközben is kilépni az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól, mert az eva kulcsát október 1-jével 15-ről 25 százalékra emelte a parlament. A kijelentkezésre szeptember 15-ig volt mód, október 1-jei hatállyal.

Az adószakértők egyébként a kulcs jelentős emelése ellenére nem vártak tömeges kilépést, mert úgy vélekedtek, a nagyon egyszerű adminisztrációjú eva még 25 százalékos kulccsal is nagyon kedvező adózási forma. Az evázóknak az eva előleget – az ugyancsak október 1-től hatályos módosítás szerint – december 20-ig kell kiegészíteni a várható éves adó 100 százalékára (bevallani az adóévre vonatkozó bevallásban kell).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik