Gazdaság

Sürgetné az ÁPV az egységes vagyonkezelési törvényt

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) szükségesnek tartja az egységes vagyonkezelési törvény mielőbbi meghozatalát - mondta Macher Ákos, az ÁPV megbízott vezérigazgatója, gazdasági vezérigazgató-helyettes egy sajtóbeszélgetésen.

Macher Ákos hozzátette: “az elszalasztott lehetőségeket is be kell árazni” – ezzel arra utalt, hogy az egységes koncepció megvalósulása hatékonyabb vagyonkezelést eredményezne.
A megbízott vezérigazgató kiemelte, hogy míg a 90-es években nemzeti egység volt a privatizáció kérdésében, addig ez 2002-ben dokumentáltan megszűnt. Az egységes vagyonkezelési koncepció elkészítése 1,5-2 éve folyik és a privatizációs szervezet tudomása szerint a törvény szövege is elkészült.


Elmondta, hogy a privatizációs szervezet hozzárendelt vagyonába tartozó társaságok eszközarányos profitja (ROE) tavaly hat százalék volt, ugyanakkor a Figyelő TOP 200 listáján szereplő cégek 15 százalékos eszközarányos nyereséget értek el. Az egységes vagyonkezelési koncepció hatékonyságára a svéd példát említette Macher Ákos. Ott az állami tulajdonú cégek eszközarányos nyeresége átlagosan 19 százalék körül volt 2005-ben.


A privatizációs szervezet igazgatósága ezen a héten tárgyalja az ÁPV hozzárendelt vagyonába tartozó társaságok gazdasági teljesítményét. Jelenleg 119 cég tartozik a privatizációs szervezethez. Az első félév gazdálkodása alapján 98 nyereséges és 21 veszteséges volt, de az év egészében a várakozások szerint mindössze 10 cég lesz veszteséges.


Somkuti István tranzakciós vezérigazgató-helyettes a beszélgetésen emlékeztetett arra, hogy az ÁPV feladata az értékesítés és vagyonkezelés mellett a már megkötött szerződések- és a korábban keletkezett környezeti károk menedzselése, valamint a peres ügyek vitele.


A tulajdonosi jogokat gyakorló pénzügyminiszter a napokban 320,6 milliárd forint bevétellel hagyta jóvá az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. idei módosított üzleti tervét – mondta Macher Ákos. Hozzátette: ebből a tervezett költségvetési befizetés 275,6 milliárd forint lesz.


A bevételi terv több mint 75 milliárd forinttal haladja meg az eredeti tervet. Az idén eddig 237 milliárd forint bevétel származott a Mol 10 százaléknyi részvényének eladásából. A vevő maga a magyar olajcég volt. További öt milliárd forint bevételt jelentett a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Rt. privatizációja. Az idén a Mol 1,7 százalékát adják még el. Ez a részvénycsomag a jelenlegi tőzsdei árfolyamot számolva 40 milliárd forinthoz közeli piaci értéket jelent.
A 275,4 milliárd forint költségvetési befizetésből mintegy 14,7 milliárd forint lesz az osztalékbevétel, a többi a privatizációból származik. Az ÁPV a Richter Gedeon Nyrt-től, a Budapest Airport Zrt.-től, a Magyar Posta Zrt.-től és a Szerencsejáték Zrt.-től vár jövőre biztos osztalékot – mondta a megbízott vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik