Olyat, ami őt is kihozta a sodrából, és magáról megfeledkezve, a tőle telhető legtrágárabb káromlásban tört ki, mondván: a kutyafáját!
Lőrincz nemcsak elméleti felkészültségben nagy (az agrártudományok summa cum laude doktora, aki a friss, vörös újborokat adó úgynevezett szénsavas maceráció, a maceration carbonique kutatásával múlatta PhD-s idejét), hanem elbűvölő és kifinomult pasas is, aki ösztönösen irtózik a proletár megnyilvánulásoktól. Ritkaság ám az ilyesmi manapság.
Lőrincz a terroir, azaz a talaj-klíma-kultúra árnyalatainak megismerésére törekszik és 5-8 fürtöt hagy (25-30 helyett) a tőkén, melyeket teljes érésben szed le, hogy imígyen koncentrált alapanyagot kaphasson. A termőtáj gazdagsága, és a még mindig inkább az útjának elején járó borász személyiségének vonásai megjelennek a harmonikus és eredeti borokban. Soha nem mulasztom el megjegyezni, hogy az egész vállalkozás hátterében ott áll az ugyancsak elbűvölő feleség, akiről a St. Andrea-brand a nevét kapta, és aki nélkül biztos nem tartana ott Lőrincz Gyuri, ahol tart.
A kutyafáját cabernet franc, kékfrankos, merlot és cabernet sauvignon házasításából született, 12 hónapot töltött használt tölgyfahordóban. A könnyű műfaj remeke, mely valahol középen foglal helyet a gyümölcsös-könnyed újborok és az agyasabb, komplex vörösök között. Megőrzi a gyümölcsöt, de mélységet biztosít neki az elegáns hordó.
A magyar piacon-polcokon feltűnő játékos és egyszerű címkéje, Ipacs Géza munkája, melynek hangulata összhangban van a borral: játékos, könnyed, vicces, nem kell nagyon komolyan venni. Magához vonzza a szemet, azt mondja: igyál meg engem! És mi más egy jó címke dolga? A bor 1500 forint körüli áron érhető el.
A kutyafáját 2004, St. Andrea. A könnyed gyümölcsös és a komplex vörös között. •1500 forint körül.