Gazdaság

Közepes forgalom a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 68,62 pontos erősödéssel 22 341,03 ponton zárt szerdán, a keddi záró értékhez képest ez 0,31 százalékos emelkedés.

A részvénypiac forgalma megközelítette a 23,7 milliárd forintot, a vezető részvények árfolyama vegyesen változott. Galbavy Péter, a Takarékbank üzletkötője szerint a piac a régiónál némileg gyengébben teljesített. A Richterrel kapcsolatban elmondta: a részvény piacán sok eladó jelent meg a papír utóbbi időben történt mintegy 10 ezer forintos emelkedése miatt. A másik gyógyszerrészvény, az Egis a keddi jelentős növekedés után gyakorlatilag alig változott, piacán kivárás tapasztalható az eredményvárakozások miatt – jegyezte meg.

A Magyar Telekom árát az osztalékvárakozások stabilizálják, a Mol árfolyamát az olajár befolyásolja, így jelentős intézményi befektetők adják el a papírt, míg az OTP piacán nagy amerikai vevők jelentek meg. A Mollal kapcsolatban hosszabb távon megjegyezte: többször bebizonyosodott, hogy a magas olajár nem tartja magasan a részvény árát. Középtávon a gyógyszeripari részvények teljesíthetnek jól, elsősorban a forintárfolyam miatt – vélekedett a szakértő. Az üzletkötő a következő napokra jelentősebb esést prognosztizált, és hangsúlyozta: véleménye szerint nem fejeződött be a kamatemelési periódus, de átmeneti tőkebeáramlás elképzelhető Európában.

Mint napok óta, szerdán is az OTP forgalma volt a legnagyobb, a banki papírra 10,9 milliárd forintnyi üzletet kötöttek, az árfolyam azonban nem változott, keddi záróárán, 6700 forinton állt. A Mol-részvények ára 200 forinttal, 0,87 százalékkal 23 300 forintra nőtt, forgalmuk 3,4 milliárd forint volt. A Richter 1,95 milliárd forintot alig meghaladó alacsony forgalomban 750 forinttal, 1,73 százalékkal 42 600 forintra esett. Szektortársa, az Egis 0,07 százalékkal, 20 forinttal 28 470 forintra emelkedett. A Magyar Telekom árfolyama 23 forinttal, 2,76 százalékkal 855 forintra emelkedett, a papírral 1,2 milliárd forint értékben kereskedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik