Gazdaság

Veres: nem lesz új adócsomag

Ősszel várhatóan már nem terjeszt a parlament elé 2007-re vonatkozó új adócsomagot a kormány – mondta a pénzügyminiszter, aki szerint csak döntés kérdése, hogy mikor csatlakozunk az eurózónához.

Az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlott adótörvények által 2008-ra a GDP arányos államháztartási hiány 3-3,5 százalékra csökken, így Magyarország szabadon eldöntheti, hogy mikor csatlakozik az euróövezethez – mondta Veres János pénzügyminiszter a hétfő délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón.

A pénzügyminiszter hozzátette: az egyensúly helyreállítása az idén a kiadások 50 százalékos csökkentése, valamint az adó és járulékbevételek 50 százalékos növelése révén valósul meg, jövőre 40-60 százalék lesz ez az arány.

A kiadások idei 170 milliárd forintos mérsékléséről a kormány már döntött – jelezte Veres János, hozzátéve, hogy jövőre ez az összeg meghaladja az 500 milliárdot.

„Az Új egyensúly program terhei a lakosságra és a vállalkozásokra egyaránt hárulnak, de igyekeztünk a tehermegosztást az igazságosság és a szolidaritás jegyében megvalósítani” – fogalmazott a pénzügyminiszter.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik