Gazdaság

Zálogházi gyorshitel

A társasági és egyéb adók megfizetésének időszakában megugrik a zálogházi kölcsönöket felvevő (kis)vállalkozások száma. Egyes cégek (például sportszerkereskedők) pedig téli árukészletük egy részének zálogba tételével teremtik elő a fedezetet a nyári megvételére – állítják zálogházi szakemberek.

Zálogházat nem nehéz találni: ma már minden 15–20 ezer lakosúnál nagyobb településen működik legalább egy. A „saját jogon” e tevékenységet folytatható hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások mellett ügynökként még számtalan kisebb-nagyobb zálogcég megél a piacon. Az országban összességében mintegy 300 zálogfiókba lehet betérni, ebből egyedül Budapesten 25 intézmény 60–70 kirendeltségébe. A teljes piaci forgalom közel felét a Bizományi Kereskedőház és Záloghitelező (BÁV) Rt. bonyolítja le.

A záloghitel előnye, hogy gyors, akár néhány perc alatt felvehető, s így megoldja az átmeneti likviditási gondokat. A cégvezetőnek nem kell vállalata teljesítményét igazolnia, hiszen a beadott zálogtárgyon túl más fedezet nem kell. A kölcsönügylet, az autózálogot kivéve, teljesen anonim (még személyi igazolvány sem kell), a pénzmosási szabályok csak 2 millió, ügynöki zálogkölcsönzőknél félmillió forint felett teszik kötelezővé az ügyfél azonosítását.

Rövid távra szóló kölcsönről van szó: általában egy héttől akár 6 hónapig tartó futamidő választható, az ügyfelek körében a legkedveltebb a 3 hónapos periódus. A legtöbb zálogház csak ékszert és nemesfémet fogad be – az ügyfelek legalább 90 százaléka maga is ezzel tér be hozzájuk –, jóval kevesebben vannak a műszaki cikkeket vagy a speciális tudást igénylő szőrmét, bőrt, szőnyeget felvevő záloghelyek. Vélhetően a járműpiaci árak bizonytalanná válása, a használt kocsik elértéktelenedése nyomán az elmúlt években sokan felhagytak az autózálog-üzletággal, de a fővárosra szakosodott Zálogfiók Rt.-nél vagy a BÁV Rt.-nél erre is van mód (utóbbinál több megyeszékhelyen is).

Megfelelő fedezet esetén a legnagyobb zálogházak akár több tíz millió forintos kölcsönnyújtásra is képesek. A kölcsön mértéke a forgalmi árnál kisebb biztosítéki érték 50–80 százaléka lehet, függ a kézizálog továbbértékesítésének esélyétől, sőt származásától is (nem magyar fémjelű arany ékszert például több helyütt csak törtarany-áron vesznek be). A felszámított kamat jellemzően 26–28 százalék, napi kamatozással, ez a sokszor előre levont kezelési költséggel, esetleg tárolási, autónál értékbecslési és eredetvizsgálati díjjal együtt akár 40–50 százalékos teljeshiteldíj-mutatót (THM) is jelenthet.

Ha nincs pénz a zálogtárgy kiváltására, a futamidő általában többször is módosítható, de ez a kamaton kívül gyakorta újabb kezelési költséggel jár. A futamidő lejárta után a beadott javak jellemzően még hetekig kiválthatók, késedelmi díj fejében. Ha pedig egy tárgyért végképp nem jelentkezik gazdája (az arány a különböző piaci szereplőknél legfeljebb 5–10 százalék), a zálogház maga értékesíti tovább.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik