Gazdaság

Vállalati védelem

Nemcsak a külföldi, hanem a még Magyarországon történt balesetre is fizet kártérítést a nála biztosított üzleti utasnak a múlt év vége óta az EUB (csakúgy, mint a Groupama és baleseti halálnál a QBE Atlasz), a kifizetés mértékét pedig 10 millió forinttal megemelte. A QBE Atlasz januártól a korábbi felár helyett alapdíjas szolgáltatásként vállalja a terroresemények miatti sérülések baleseti ellátását.

A céges utasbiztosításoknak két formája létezik. A névre szóló megoldás a cégvezetőknek ajánlott éves utasbiztosítási bérlet. Hátránya, hogy általában csak 30 (az EUB-nél Európán belül 60) napra nyúlhat alkalmanként a folyamatos külföldi tartózkodás időtartalma.

A másik lehetőség, hogy a vállalat egy-két évre érvényes, meghatározott számú keretnapot vásárol (a Groupamánál minimum 150-et, a QBE Atlasznál legalább 50-et, az EUB-nél pedig 100-at), ezeket bármelyik munkatárs felhasználhatja. Csak közölni kell a kiutazás előtt a biztosítóval faxon vagy elektronikus levélben az utazó kollégák nevét és a külföldön töltendő napok számát. A cég dolgozói a biztosító által előre átadott plasztikkártyákkal igazolhatják magukat a külföldi egészségügyi szolgáltatónál.

A megvett keretnapok ára az első 300–500 napnál biztosítótól függően 400–590 forint (akár 25 százalékkal olcsóbb, mint az egyedi utasbiztosítások esetében, hosszabb periódus megvásárlásával akár felére is csökkenhet). Több biztosító egyedi megállapodás szerinti árat kínál törzsvevőinek, s a különböző szolgáltatások is szabadon „összeválogathatók”.

A megszokott, betegsége, balesetre és poggyászkárra szóló, éjjel-nappali, magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálattal kiegészített konstrukciók mellé extrák is járhatnak. A QBE Atlasz felsőkategóriás konstrukciójánál például a külföldön űzött veszélyes sportokra is érvényes a biztosítás, több társaság pedig magas térítést fizet a cégvezetők munkaeszközeinek, például laptopjának sérülése esetén.

Vállalati bankkártya mellé is járhat utasbiztosítás, de az ilyenek szolgáltatási limitjei eltérőek lehetnek: a drága európai egészségügyi ellátás megfizetéséhez legalább arany (gold) bankkártya szükséges. Egyes kártyás biztosítások ráadásul csak egy-két hétre, kizárólag Európára érvényesek, vagy éppen a kártya legalább egyszeri használatához vannak kötve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik