Gazdaság

Nyaraljon lovon!

A magyarok történetében ősidőktől kezdve kulcsszerepet játszott a ló és a lovaglás. A magyarországi lovas turizmusból élők szerint mégis kevesebben űzik a lovassportokat, mint az ilyen hagyományokkal kívánatos volna. Pedig az ország minden részén találni olyan lovardát, ahol a kezdők jól képzett szakemberektől sajátíthatják el a biztonságos lovaglás alapjait.

Az első lépések

Aki látott már a nyeregben magabiztosan, könnyedén ülő lovast, azt hiheti, hogy a lovaglás egyáltalán nem ördöngösség. A lovasoktatók egybehangzó véleménye szerint alapszinten szinte bárkit meg lehet tanítani lovagolni, felső korhatár nélkül, de a sportág tökéletes elsajátításához még húsz év is kevés. A versenyzők általában korán, már gyermekkorukban elkezdik a tanulást. Aki csak „hobbilovasként” szeretné élvezni a tereplovaglás, a lovas túrák szépségeit, az élete során szinte bármikor belevághat a tanulásba.

Az első és legfontosabb: egy jó lovarda és egy megbízható lovasoktató. Választhatunk ismerőseink ajánlására is, de az első óra előtt mindenképpen érdemes kilátogatni a kiválasztott lovardába egy kis ismerkedésre. Az első látogatás ugyanis a laikusnak is sokat elárul: nem mindegy, milyen állapotban vannak, mennyire nyugodtak, megbízhatóak a lovak, s az oktató hogyan bánik a tanítványaival. Érdemes rákérdezni arra is, hogy a szakember milyen felszerelés beszerzését ajánlja az első órákra.
A legfontosabb védőfelszerelés, amelyet ajánlatos már az első lovaglóóráktól kezdve viselni, a kobak, a fejet védő lovassisak. Ezenkívül szükség lesz sima talpú, minimális sarokkal ellátott cipőre, ha lehet, magas legyen a szára. A nadrág legyen kényelmes és rugalmas, a szára érjen rá a cipő szárára. A későbbiekben persze érdemes beszerezni egy térdénél megerősített, speciális lovaglónadrágot és egy csizmát is, de az első alkalomra még nem fontos tökéletes felszerelésben érkezni – sokkal lényegesebb, hogy kényelmesen érezzük magunkat, és semmi ne akadályozza a mozgásunkat. Amit viszont – westernfilmes emlékek ide vagy oda – idejekorán felejtsünk el, az a farmer. Kemény belső varrása ugyanis kíméletlenül feltöri a combot a lovaslecke végére.

A karámtól a túráig

A reménybeli lovasok karámban, futószáron kezdik a tanulást, az első órák feladata az egyensúly megteremtése. Ha ez már megvan, kezdődhet a különböző járómódok (lépés, ügetés, vágta) lovaglótechnikájának, valamint a ló irányításának, az úgynevezett segítségeknek az elsajátítása. Ezután gyakorlás következik, szabadon, de irányított körülmények között, karámban.
Bármilyen csábító is a természetben lovagolni, a tanulás fázisát nem szabad kihagyni. A terepre a balesetek elkerülése végett csakis azt a lovast szabad kiengedni, aki az alapokat már biztonságosan elsajátította, és eközben a lóval való kapcsolatteremtés legfontosabb lépéseit is megtette.

Aki eljutott a tereplovaglás szintjére, az előtt egy egészen új világ kapuja tárul ki. Semmihez nem hasonlítható élmény egy rendkívül intelligens állat (ekkorra már a barátunk) társaságában felfedezni az érintetlen természetet.

Mivel a lovaglás komoly izommunkát kívánó, megterhelő sport, először legfeljebb 1–2 órás, kisebb lovas túrákra vállalkozzunk, és két lovaglás között tartsunk néhány nap szünetet. Ha viszont már szert tettünk bizonyos jártasságra, nyaralásként is választhatunk egy bel- vagy külföldi lovas túrát, amelynek során teljesen magunk mögött hagyhatjuk a városi hétköznapokat.

Saját ló

Az igazán szenvedélyes lovasok többsége nem elégszik meg a lovardák bérlovaival, egy idő után saját állatot szeretne. Ez persze nem kis beruházás, hiszen a lovak ára vérvonaluktól, koruktól, tulajdonságaiktól függően 200 ezertől akár több millió forintig is terjedhet. És ez még csak az indulóköltség, hiszen saját istálló híján színvonalas, könnyen megközelíthető lovardát kell keresni, ahol vállalnak bértartást. Ennek tarifája havi 40 ezer forint körüli összegről indul. Általában benne foglaltatik a ló gondozása, almozása, takarmányozása. Nincsenek benne az extra szolgáltatások, mint például a ló és a lovas kiképzése, az állatorvosi költségek.

Nyitott lovardák
A nyári szünet végéig tart a Magyar Turisztikai Egyesület Lovas Tagozata és a Magyar Turizmus Rt. Nyitott lovardák című programsorozata. Az a célja, hogy minél többen ismerjék és szeressék meg a lovaglást. A részt vevő létesítmények előre meghirdetett időpontokban ingyenes lovaglási lehetőséget kínálnak, illetve egyéb lovasprogramokat, -bemutatókat szerveznek az odalátogatók számára. A részvétel feltétele előzetes telefonos vagy internetes regisztráció, a programról részletes információ a www.nyitottlovardak.hu honlapon található.

Lovas túrák itthon és külföldön
8 napos lovas túra a Káli- és a Tapolcai-medencében: 135 500 Ft (további információ: www.gyulavezer.hu)
6 napos lovas túra Erdélyben: 80 000 Ft (további információ: www.erdelyilovastura.hu)
7 napos lovas túra Toscanában: 138 900 Ft-tól (további információ: www.lovasok.hu)
17 napos nomád lovas túra Mongóliában: 253 000 Ft (+ repülőjegy: 173 ezer forint – további információ: www.ikaland.hu)
6 éj egy farmon Montana államban (USA): 400 ezer forint (www.privilegetours.hu)


Nyaraljon lovon! 1

Nyaraljon lovon! 2


A Dunántúltól Amerikáig

Magyarország turisztikai vonzerejét a külföldi lovasok körében jelentősen növeli az, hogy hazánk bővelkedik olyan területekben, ahol a lovasok szabadon, korlátozás, kerítések és tiltó táblák nélkül hódolhatnak szenvedélyüknek. A lovas turisztikai létesítményeket a szállodáknál megszokott csillagokhoz hasonlóan egytől öt patkóig minősítik, szolgáltatásaik számától, jellegétől és színvonalától függően. Ha lovas nyaralásra vágyunk, választhatjuk egy kényelmes szálloda (akár kastély- vagy wellness-szálló) szolgáltatásait, és a közelben fekvő lovas létesítményeket, de kimondottan a lovaglásra épülő aktív pihenésre is van módunk.

A lovas túrák résztvevői általában napi 4–6 órát töltenek nyeregben, közben megtekintik a vidék nevezetességeit, a pihenőidőket pedig piknikkel töltik. A szállás a túra jellegétől függ, csillagtúrák esetén egy szálláshelyről indulnak a kirándulások, de olyan túrák is léteznek, amelyek során mindennap más szálláshelyre, jellemzően vendégházakba vonul tovább a csapat. A csoportokat tapasztalt túravezetők kísérik.

Nem csak itthon tehetünk lovas túrát. A környező országokban nagy számban működnek lovas turistákra számító szálláshelyek, utazási irodák – a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat Ausztriában, a leginkább érintetlen természetet Erdélyben találjuk. Más európai országokat is felfedezhetünk lóháton, az egyik legszebb ilyen túra például Toscana tájaival ismertet meg.
Aki ennél egzotikusabb vidékekre vágyik, az például az óriási lovas hagyományokkal rendelkező Mongóliában hódolhat szenvedélyének, és ismerkedhet meg a jurtában élő, ma is őseik életmódját folytató helybeliekkel. De akár India csodáit is felfedezheti lóháton.

Az európai lovaglástól eltérő felszereléssel és technikával űzött westernlovaglás hívei a „műfaj” őshazájában, az Egyesült Államokban fejleszthetik lovastudásukat (természetesen az után, hogy itthon vettek néhány westernórát). Valódi vadnyugati farmon tölthetnek el néhány napot, hogy egészen beletanuljanak a cowboyok életébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik