Gazdaság

Euró – Bulgária és Románia is beelőzhet

Bulgária és Románia is előbb esélyes az euróbevezetésre, mint Magyarország - hangoztatta keddi előadásában a Standard & Poor's hitelminősítő illetékes igazgatója Londonban.

Nem tett jót a forintnak

A forintnak nem tett jót a S&P nemzetközi hitelminősítő intézet délelőtt kiadott elemzése, amely szerint Magyarország valószínűleg csak Bulgária és Románia után lesz képes csatlakozni az euróövezethez. A reggeli 278-as eurónyitás, majd pedig 279 forintos szinten történő stabilizálódás után délre gyengült a forint. Az eurót délben 279,85/280,10 forinton jegyezték, egy forinttal erősebben a reggeli 278,90/95 forintnál.

A S&P továbbra is úgy tartja, hogy a magyar kormány költségvetési csomagjában túlsúlyos a bevételi oldal a kiadáscsökkentés rovására, mondta kedden Londonban a világ legnagyobb hitelminősítőjének illetékes igazgatója.

A cég szerint valószínűleg Bulgária és Románia is előbb lesz az euróövezet tagja, mint Magyarország. Az európai szuverén besorolások távlati kilátásairól a londoni Cityben tartott keddi szemináriumon elhangzott, hogy a Standard & Poor’s változatlanul 2014-et tartja Magyarország legvalószínűbb euróövezeti csatlakozási időpontjának. A rendezvényen közzétett előrejelzés szerint Bulgária 2010-2011-ben, Románia 2012-ben “vagy később” csatlakozhat az euróövezethez.

Keveslik a Gyurcsány-csomagot

Kai Stukenbrock, a hitelminősítő területi igazgatója azt mondta: félreértés, hogy az S&P azért minősítette vissza Magyarországot a költségvetési csomag ismertetése után, mert nem hisz annak végrehajtásában.

A cég biztos abban, hogy a magyar kormány a csomag jelentős részét végrehajtja – az igazgató a térség leginkább reformorientált kormányának nevezte az újjáválasztott magyar koalíciót -, azonban úgy tartja, hogy mivel a közfinanszírozási helyzet a korábban ismerthez képest nagyobb mértékben romlott az év eleje óta, mint a csomagban szereplő kiigazítás mértéke, az intézkedéstervezet nettó hatása negatív, mondta Stukenbrock.

Az MTI kérdésére, hogy miként értékeli Gyurcsány Ferenc miniszterelnök minapi londoni kijelentését, amely szerint tévesek a költségvetési csomagot túlságosan bevételközpontúnak tartó elemzői vélemények, az S&P igazgatója azt mondta: az általuk látott tervekből az a benyomásuk támadt, hogy “jóllehet szerepel bennük valamelyes kiadási oldali konszolidáció”, a hangsúly túlnyomórészt a bevételi oldalon van.

11 százalékos hiányt várnak

Gyurcsány Ferenc a múlt héten, londoni elemzőknek és befektetőknek tartott ismertetőjében azt mondta, hogy a csomag fele-fele arányban bevételnövelő és kiadáscsökkentő elemekből áll. Ezt az előadás után az MTI-nek nyilatkozó londoni elemzők “új információnak” nevezték.

Stukenbrock a keddi citybeli szemináriumon azt mondta: a Standard & Poor’s kész felülvizsgálni nézetét az intézkedési terv végrehajtása során. Az S&P röviddel a csomag bejelentése után az addigi “A mínusz”-ról a már csak közepes befektetői “BBB plusz”-ra rontotta a hosszú futamú magyar szuverén adósosztályzatot, ráadásul úgy, hogy a rontott besoroláson is fennhagyta a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást.

A keddi londoni S&P-szemináriumon ismét elhangzott, hogy a hitelminősítő a kiigazító csomaggal együtt is a GDP-érték 11 százalékára várja az idei magyar államháztartási hiányt. AZ MTI kérdésére, hogy a költségvetési csomag nélkül a cég szerint mekkora lenne a deficit, Stukenbrock azt mondta: az S&P számításai szerint az intézkedési terv a GDP-érték másfél százalékának megfelelő kiigazítással ér fel, vagyis e nélkül szerinte 12,5 százalék körül lenne az idei év végi hiány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik