Gazdaság

Ecostat: mérséklődő optimizmus a kicsiknél

A kis- és középvállalkozások (kkv) üzleti várakozásait tükröző kkv konjunktúra-index júniusban 47,2 százalék volt, szemben a májusi 51 százalékkal – áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb jelentésében.

A kis- és középvállalatok második negyedévi konjunktúra-indexe 49,3 százalék, a mutató értéke megegyezik az első negyedévivel. A cégek első öt havi optimizmusa júniusban mérséklődött, a konjunktúra-mutató az előző hónapokéhoz képest 3-4 százalékponttal csökkent.

A júniusi konjunktúra index 47,2 százalékra csökkent az előző havi 51 százalékról. A cégcsoport várakozásaiban kisebb súlyt kapott a nemzetközi konjunktúra élénkítő szerepe és a reálgazdaság első félévi dinamikus teljesítménye. A szektor előrejelzéseit az ősztől várható közüzemi áremelkedések, a cégek működését érintő adóemelések és a lakosság fizetőképes keresletének csökkenése motiválják.


Kedvező változás a termelés feltételeiben

A hazai kis- és középvállalatok a termelés alapvető feltételeiben kedvezőtlen változással számolnak. A belföldi piac keresletét számos tényező befolyásolja. Az értékesítési lehetőségeket a bérkiáramlás mérséklődése és az infláció növekedése határolja be. Az egyensúly javító intézkedése hatására a reálbérek idén mérsékelt ütemben emelkednek. A hazai piac szűkülésével kalkulál a vállalatok 20 százaléka, változatlanságot vélelmez 54 százalékuk.

A kkv szektor tevékenységének bővítését a korábbinál erőteljesebben mérsékli a belföldi kereslet elégtelensége. A vállalkozások tevékenységének bővítésére vonatkozó előrejelzések szerint a cégcsoport háromnegyede nem számol a teljesítményének növelésével a korábbi 54-60 százalékkal szemben, vélhetően a lanyha kereslet miatt. A vállalati tevékenység bővítését akadályozó tényezők között – súlyában jelentős növekedéssel – második helyre került a gazdasági környezet bizonytalansága, a harmadik pozíciót a tőkehiány foglalja el.

A külpiaci értékesítés megítélésénél összességében kedvező. Az élénk exportkeresletet és a forint árfolyam gyengülését mérlegelve javuló értékesítési feltételekkel számol 29 százalékuk. A külföldi értékesítés stabilitásával számol a kis-és középvállalatok fele, lanyhuló kereslettől 18 százalékuk tart.


Nőtt a pesszimista cégek aránya

A nemzetgazdaság javuló kilátásaiban, illetve a jelenlegi helyzet fennmaradásában a vállalatok kétharmada bízik. A pesszimista cégek aránya viszont 37 százalékra nőtt.

Saját vállalkozásuk fejlődésének szempontjából kilátások a korábbinál rosszabbnak: az optimista várakozások aránya májushoz viszonyítva 3 százalékponttal 32 százalékra csökkent, a borúlátóké 11 százalékról 30 százalékra emelkedett. A pesszimista cégek egyharmada helyzete jelentős romlásától tart.

Két éves mélyponton a beruházási hajlandóság

Júniusban a kis- és középvállalati kör beruházási hajlandósága 37 százalék, két éves mélypontjára jutott. A fejlesztési szándékok tendenciája ezzel egyértelmű csökkenésre váltott. A cégek beruházásainak megvalósítását akadályozó tényezők sorában minden második vállalkozás a bizonytalan keresletet, minden harmadik a finanszírozás nehézségét említette.

Magasabb inflációra számítanak a kkv-k

Júniusban a kkv-k éves inflációs előrejelzése 4,0 százalék, mintegy 0,6 százalékponttal meghaladta az egy hónappal korábbit. Az év utolsó hónapjára vonatkozó prognózis 4,6 százalék, majdnem másfél százalékkal magasabb a májusi prognózisnál.

A cégek széles körét érzékenyen érinti a költségek várható növekedése, emiatt éves áremelési törekvésüket a korábbinál magasabb szinten, mintegy 3,0 százalékban határozták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik