Gazdaság

Megvizsgáltatja vagyonát Gyurcsány és Kóka

Gyurcsány Ferenc szerint nagyon jól működik az APEH. A kormányfő és Kóka János példamutatásként vagyonosodási vizsgálatot kér maga ellen.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint nagyon jól végezték dolgukat az adóhivatal munkatársai, amit mutat, hogy a terveknek megfelelő, sőt annál hajszálnyival több bevétel folyt be az államháztartásba az elmúlt hónapokban. A miniszterelnök maga ellen is kér vagyonosodási vizsgálatot.

A kormányfő pénteken, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) országos vezetői értekezletén elmondta: 2007. január 1-jéig létrejön a regionális vezetői szint, amihez fejlesztés is társul. Az APEH országos rendszerében mintegy 500 fővel nő a létszám, ennek szükségességét a miniszterelnök a megnövekedett feladatokkal indokolta.

A jövő évre tervezett 10 ezer vagyonosodási vizsgálathoz kapcsolódóan felhívta a figyelmet: lehetőség van arra, hogy a vizsgálatot ki-ki maga kérje. Szerinte ebben a politikai elitnek példát kell mutatnia, ezért ő is kezdeményezni fogja saját maga vagyonosodási vizsgálatát.

“Azt fogom kérni politikustársaimtól, hogy tegyék meg ugyanezt. A parlamenti pártok elnökei, frakcióvezetői járjanak élen, mutassanak példát, nincsen titkolnivalójuk nekik sem ebben az ügyben” – jegyezte meg.

A vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban kiemelte: azok érdekeit védi, akik tisztességesen fizetnek adót, valamint azokét, akik ezekből az adókból szociális, jóléti és egyéb szolgáltatásokat kapnak. A vagyonosodási vizsgálat elsősorban azokra terjed ki, akik a különböző nyilvános nyilvántartások alapján az elmúlt időszakban vélhetően jelentősen meggazdagodtak – mondta a miniszterelnök, aki szerint el kell kerülni még a látszatát is annak, hogy ezt bárki fenyegetésként élje meg. A dolog a tisztességről és a felelősségről szól – hangsúlyozta.

Kóka János gazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a kormányfő ajánlásának eleget téve, aláveti magát a vagyonosodási vizsgálatnak. Hangsúlyozta: egyetért a kormányfő kezdeményezésével, szerinte is kívánatos, hogy a politikusok vagyoni helyzete és vagyongyarapodása átlátható legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik