Gazdaság

Nem csodaszer a lakáslízing

A kezdőrészlet nélküli ingatlanlízingnél a finanszírozók a havi törlesztőrészlet legalább háromszorosát várják el igazolt jövedelemként – hangzott el a Central European Credit Ingatlanhitel Rt. csütörtöki háttér-tájékoztatóján.

A Central European Credit Ingatlanhitel Rt. mint szakosított pénzügyi vállalkozás közel egy éve működik, és ez alatt az idő alatt 2,7 milliárd forintnyi finanszírozást – hitelt és lízinget – nyújtott magánszemélyeknek, valamint kis- és közepes vállalkozásoknak. A lízing részaránya mindössze 10 százalék. A finanszírozásra felhasznált összeg 8-10 százaléka saját tőke, a többi a CIB banktól származik.

A társaság piaci tapasztalata szerint sok ügyfél a lakáslízinget valamiféle csodaszernek tekinti, valójában viszont ez a konstrukció a hitelhez képest – ha lehet – még szigorúbb feltételeket követel – mondta Varga Eszter vezérigazgató. Az önerő nélküli konstrukciónál ugyanis a finanszírozók a havi törlesztés (lízingdíj) legalább háromszorosát követelik meg igazolt jövedelemként.

Az önerő nélküli finanszírozás önmagában csalóka, ugyanis nem vonatkozik a 20 százalékos áfára, így a saját erő máris 20 százalék lesz.

A lízing alapvetően abban különbözik a hiteltől, hogy az előbbinél a futamidő végéig a lízingbe adó a tulajdonos, míg a hitelnél a vásárló válik tulajdonossá, viszont jelzálog kerül a lakásra. A nyílt végű lízingnél – ahol a lízingbe vevő a futamidő végén dönti el, hogy maga vagy más szerezzen tulajdonjogot – az áfát el lehet osztani a teljes futamidőre, így azt a lízingdíjjal együtt fizeti az ügyfél – mondta Bánfai Gergely, a társaság másik vezérigazgatója. A zártvégű lízingnél (amikor a futamidő végén a lízingbe vevő automatikusan tulajdonos lesz) induláskor kell megfizetni az áfát, továbbá a második illetéket is. (Egyszer illetéket fizet a lízingcég, majd a lakás lízingbe adásakor a lízingbe vevő is.)

A Central European Credit Ingatlanhitel Rt. akár hitellel, akár lízinggel finanszíroz ingatlanvásárlást, általában a vételár 60 százalékáig teszi ezt. Így viszont eltekinthet az igazolandó extrém jövedelemtől – hangsúlyozták a társaság vezetői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik