Gazdaság

Vakrepülés

Frissen indult egy új, szélessávú mobil internetezésre alkalmas szolgáltatás. Kérdés, lesz-e rá igény.

Négyszer gyorsabb, mint a 3G, az mennyire kemény már? – adott hangot őszinte elképedésének kollégánk, a mobilport.hu főszerkesztője, miután tesztelte a 3G hálózatokon bevezethető, rendkívül gyors adatátviteli sebességet lehetővé tevő HSDPA (High Speed Download Packet Access) technológiát.


Vakrepülés 1

A közkeletű nevén 3,5G-nek titulált szolgáltatással elsőként a T-Mobile debütált, amely a tesztüzemet túllépve, a napokban Budapest egyes részein beélesítette szolgáltatását. A szupergyorsaság ígérete ez esetben nem marketinglózung. Miután a tesztelésre kapott adatkártyát a laptop foglalatába (pcmcia) helyeztük, valóban megkezdődött a száguldás. Amihez talán adalékként elég annyi, hogy egy 2 megabájtos fájlt 13, egy 5 megabájtost 31 másodperc alatt sikerült letöltenünk a gépre. Ugyanez a tartalom egy egyszerű 3G kártyával 52, illetve 115 másodpercet vett igénybe. A többi szolgáltatónál még várni kell a 3,5G-re; a Pannon jelenleg teszteli a rendszert, amely a főváros számos pontján elérhető, éles bevezetése azonban csak később várható. (Igaz, a Pannon 3G szolgáltatása már Budapest mellett Győrben, Székesfehérváron és Pécsett is elérhető.) A Vodafone inkább a tartalom felől közelít; bár jelenleg csupán a 3G sebességet kínálja, a múlt héten zeneletöltési és mobiltévézési szolgáltatást, valamint speciális tarifacsomagokat jelentett be.

Mobil adatátviteli technológiák

GPRS. General Packet Radio Service (2,5G); általános csomag-kapcsolt rádiószol-gáltatás, közepes sebességű adatátvi-telt tesz lehetővé a mobilhálózatokon. Tipikus sebesség: 30-80 kilobit/sec
EDGE. Enhanced Data rates for GSM Evolution (2,5G); olyan technológia, mellyel a GPRS alapú adatátvitel sebessége megközelítheti a 3G sebességet. Tipikus sebesség: 150-240 kilobit/sec
UMTS. Universal Mo-bile Telecommunica-tions System (3G); harmadik generációs mobilhálózat. Tipikus sebesség: 386 kilobit/sec
HSDPA. High Speed Download Packet Access (3,5G); a 3G hálózatokon bevezet-hető, még nagyobb adatátviteli sebessé-get lehetővé tevő technológia. Alkal-mazható mobiltele-fonon (erre alkalmas készülékkel), lapto-pon (adatkártyával) és asztali gépen (modemmel). Tipikus sebesség: 1,8-3,6 megabit/sec

„A 3G-re épített HSDPA lehet az igazi áttörés a mobil internetben” – ad hangot véleményének Kiss Tamás. A T-Mobile osztályvezetője nem véletlenül használ feltételes módot, mert a szolgáltatás még Nyugat-Európában is gyerekcipőben jár, így egyelőre nehéz lenne megjósolni, mennyire lesz népszerű a jövőben. Ami biztos: a sebességkülönbség a 2,5G-nek nevezett (EDGE) adatátvitelhez, de még a 3G-hez képest is látványos. Bár ez utóbbi döcögőssége és drágasága miatt nem állította felhasználók tömegeit a szolgáltatás mögé, a 3G ezzel együtt fontos mérföldkő a gyors mobilinternet elérésében, és vitathatatlan, hogy a HSDPA ugródeszkájaként is szolgálhat. „A 3G-vel az utcán sétáló ügyfelet szólították meg a mobilcégek; nem az ADSL-felhasználók lelkét akartuk tehát felzaklatni” – ad eligazítást Maradi István, a T-Mobile egykori vezérigazgató-helyettese, ma független mobiltávközlési szakértő.

A 3G tehát nem versenyképes az ADSL-lel, ami viszont már korántsem igaz a HSDPA-ra. Hogy ne menjünk túl messzire, ez utóbbival már Skype-olni is lehet – vonalkésleltetés nélkül. Maradi úgy véli, a HSDPA ott hozhat áttörést, ahol technikai okokból nehézkes a kábelen érkező ADSL kiépítése, vagy ahol a technikai feltételek adottak ugyan, ám a szolgáltatás túl drága. Ezeken a kritikus területen lehet versenytársa a vezetékes internetszolgáltatásnak a 3,5G, amely akár versenyt is generálhat a földi és mobilcégek szélessávú internetszolgáltatása között. Pláne, ha a vezeték nélküli adatsebesség nem áll meg 1 megabit/sec-nál, hanem – hasonlóan az eddigiekhez – nagyjából háromévente megduplázódik. Egy ilyen trend biztató perspektívát nyitna a HSDPA számára, ami 2 megabit/sec feletti sebesség elérésekor tripleplay szolgáltatást is képes lesz nyújtani, azaz a segítségével – a netezés és az IP-telefonálás mellett – a tévénézés is élvezetes minőségben válna elérhetővé.

A tömegek meghódításához a technikai feltételek mellett persze jó ár is kell, mi több, a tartós sikerért alá kell ígérni a fix szolgáltatóknak. Ez utóbbira hosszabb távon is kevés az esély, mert a szükséges eszközök drágák, és amennyiben nem válik tömegessé a szolgáltatás, úgy az ár sem csökken a mai ADSL vagy kábeles internet szintjére.

A HSDPA népszerűségéért persze mindent megtesz a T-Mobile: nem vámolja meg a sebességet, s igénybevétele esetén minden adatforgalomra a 3G szolgáltatásért szabott tarifát használja. Drágító tényező viszont, hogy a telefonos száguldáshoz készüléket kell cserélni. „Hivatalosan jelenleg egyfajta HSDPA-képes eszköz van a T-Mobile kínálatában” – mondja Kiss Tamás, aki szerint a szolgáltatás ma inkább a laptopba helyezett adatkártyával élvezhető. A telefonos és laptopon keresztüli elérést a HSDPA modem követi majd. A dobozos termék egy olyan 230 Voltos tápellátásról üzemelő (tehát nem igazán mobil) egységet tartalmaz, amely az asztali számítógéppel összekötve nyújt mobilinternet szolgáltatást.

Malcsiner Péter, a mobil tartalomszolgáltatásban, mobil üzleti megoldásokban érdekelt Metacom Holding vezetője szkeptikus a sikerrel kapcsolatban. Ugyan nem vitatja az adattranszferálás nagyszerűségét, megugrást mégsem vár cége forgalmában a HSDPA bevezetésétől. Szerinte a mobiltávközlés nagyon előreszaladt a fejlesztésekkel, amivel a hazai fogyasztók képtelenek lépést tartani. Malcsiner úgy látja, a 3G benne van ugyan a köztudatban, ám egyelőre kevesen használják, s időbe telik, míg az emberek valóban megértik a lényegét, s netán a sebesség érdekében még készülékcserére is vállalkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik