Gazdaság

Futball faktor

Bizonyára sokan emlékeznek még a Törőcsik-Nyilasi-féle Hungaroton kislemezre, a GM-49’ ska-lüktetésű kislemezdalára, amely a ‘82-es vb-re készült a Csináljatok valamit című számra, vagy éppen a mexikói mundial idején rögzített Dolly Roll-féle focihimnuszra.












Futball faktor 1


Futball faktor 2
Futball faktor 3

Lehet, hogy ez utóbbi dalnak is köze volt ahhoz, hogy végül 6:0-ra vertek minket az oroszok. Húsz éve, hogy utoljára érintettek voltunk foci-vb ügyben, húsz éve, hogy nem is születettek említésre méltó hivatalos – és félhivatalos vb-himnuszaink. Persze, azokban a boldog országokban, ahol a futball nevű tartalmas és fantáziadús játék négyévente még tartalmasabb és még fantáziadúsabb lesz, nos ott is meglehetősen selejtes focislágerekkel büntetik a rajongókat, akik nyilván azt gondolják, ezeket a számokat ugyanúgy el kell viselniük, mint amikor a lelátón valaki beletülköl a fülükbe, vagy rájuk köpi a szotyi héját.

Futball-világbajnokság idején majdnem az összes lemezkiadó előrukkol egy-egy focis válogatáslemezzel, amelyeknek természetesen semmi köze a játékhoz, így aztán olyan gyanúsak, mint egy sporttáskában felejtett vizes törülköző.

Mindkét lemezt (Goleo VI., Samba Goal) két félidő közötti szünetben ajánljuk lejátszani, míg az ember elmegy egy csomag szotyiért, de a városnapok triatlon játékain is megfelelő aláfestő zene lehet, főleg akkor, amikor a gimnáziumi testnevelő tanár cintulás hanglejtéssel üdvözli a megjelent polgármestert.













Futball faktor 1


Futball faktor 2
Futball faktor 3

A Goleo VI. válogatásalbumon pop- és klubslágerek remixeit hallhatjuk. Van itt minden, Verve- és Whitney Houston-sampling, Go West-átirat, mediterrán és dél-amerikai ízek – nyilvánvaló, hogy a hang­hordozó nem az örökkévalóságnak készült.

A Samba Goal szambás dalait az FC Barcelona középpályása, az „isteni” Ronaldinho Gaúcho „gyűjtötte össze”, aki nem utolsósorban a szamba szerelmese. Nyilván senki nem gondolja, hogy a chippendale frizurás fociistenség egy percig is foglalkozott volna az összeállítással. Amikor ő szambaiskolát tart, azt focimeccsnek hívják. Jut eszembe, a magyaroknak lassan huszonöt éve, hogy nincs versenytáncosa. Utoljára – mint arra talán önök is emlékeznek-, nekünk Törőcsik András „táncolt”.

Samba Goal • Universal • 56 perc, 14 szám • Poptőzsdei árfolyam: ***
Goleo VI. – 2006 FIFA World Cup Hits • Universal • 38 perc 12 szám. Poptőzsdei árfolyam: ***

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik