Gazdaság

High-tech bizakodás

Optimista a technológiai szektor; a mobil kommunikáció és az internet továbbra is jó piac marad.

Soha nem volt még olyan bizakodó a világ leggyorsabban növekvő technológiai vállalkozásainak menedzsmentje mint manapság. A Deloitte 1500 topmenedzser körében végzett felmérése szerint azonban az optimizmus mellett óvatosságra intő tényezők is akadnak. A technológiai szektor lassuló növekedését vetítheti előre, hogy a vállalatvezetők tartanak az európai gazdasági növekedés sérülékenységétől, miként az amerikai kamatlábak további emelkedésétől is.

A közép-európai régióban és a feltörekvő piacokon tevékenykedő technológiai cégek vezetői kevésbé optimistábbak, mint az ázsiai vagy amerikai menedzserek; vállalkozásuk növekedését 64 százalékuk vetíti előre „nagyfokú bizonyossággal”, míg 16 százalék „teljes bizonyossággal”.


High-tech bizakodás 1

A növekedési pályát a vállalkozások elsősorban az értékesítés bővülésére alapozzák, nem pedig a javuló cash-flow pozícióra vagy a tőkebevonási lehetőségekre. A vezérigazgatók több mint 50 százaléka az „értékesítés bővítését” nevezte a legnagyobb feladatnak, míg a „cash-flow menedzsment” csak a második lett 25 százalékkal. Az amerikai vezérigazgatók az egy évvel korábbi helyzethez képest lényegesen nehezebbnek ítélik meg a tőkebevonási lehetőségeket, ami nyilvánvaló összefüggésben áll a Federal Reserve kamatemelési ciklusával.

A válaszadók 80 százaléka tagja valamilyen stratégiai partnerségnek vagy szövetségnek, s e társaságok fele növekedésének nagyjából egynegyedét tudja be e kapcsolatainak.

A közeljövő növekedési lehetőségei közül a mobil kommunikációt ítélik a leginkább ígéretesnek a menedzserek, ez a piac húzhatja a szektort. Iparági becslések szerint 2006-ban 500 millió új mobil összeköttetés teremtődik meg, s így az előfizetők száma 2,5 milliárd fölé emelkedik a világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik