Gazdaság

Gondolkodó sztráda

Magasabb teljesítményt, rugalmasabb biztonságot és költséghatékony bővítési lehetőséget ígérnek az intelligens hálózati megoldások.












Gondolkodó sztráda 1


Gondolkodó sztráda 2

Gondolkodó sztráda 3
Gondolkodó sztráda 4

Tízméteres felbontású felvételek készítésére is képes a Vörös Bolygó felszínéről a Mars Express szonda német fejlesztésű sztereó kamerája. A német légi- és űrközlekedési központ, a DLR hálózatára érkező képek mérete így azonban több gigabyte is lehet, úgyhogy a bolygó feltérképezésének kísérlete jókora forgalmat generál. A DLR intelligens hálózati technika bevetésével készült fel az adatdömping érkezésére és feldolgozására, aminek segítségével négyszeres sávszélességet értek el a korábbihoz képest.

VÉDEKEZŐKÉPESSÉG. Az intelligens hálózat némi leegyszerűsítéssel a hagyományos, csak adatforgalmat vivő „aszfaltúttal” szemben olyan sztrádához hasonlít, amely tudja, hova mennek rajta a teherautók és érzékeli, ha valamelyik megszegi a közlekedési szabályokat. A Cisco IIN (intelligens információhálózat) koncepciója szerint nemcsak az alkalmazások, hanem a hálózat maga is intelligenciával rendelkezik, érzékeli a rajta futó adatokat és programokat, nagyobb biztonságot, a kapacitások jobb kihasználását és költséghatékony bővíthetőséget ígér.










Gondolkodó sztráda 5


Szótár


GPRS. General Packet Radio Service, általános csomagkapcsolt rádiószolgáltatás, közepes sebességű adatátvitelt tesz lehetővé a mobilhálózatokon.
IIN. Intelligent Information Network, intelligens információhálózat. Rugalmasan méretezhető, biztonsági funkciókkal ellátott, a rajta futó alkalmazásokat érzékelő hálózat.
IP. Internet Protocol, internet protokoll.
LAN. Local Area Network, helyi hálózat, egy telephelyen vagy épületen belül.
SOA. Service-Oriented Architecture, szolgáltatás-orientált architektúra. Egy vállalat hardvereit és szoftvereit üzleti logika alapján kapcsolja össze.
UMTS. Universal Mobile Telecommu-nications System, egyetemes vezeték nélküli telefon szolgáltatás. Nagy sebességű adatát-viteli eljárás, a 3. generációs mobil-kommunikáció alapja.
VPN. Virtual Private Network, virtuális magánhálózat. Lehetővé teszi, hogy például egy céges intranetet biztonsá-gosan elérjenek az alkalmazottak a publikus interneten keresztül.

Gondolkodó sztráda 5
Gondolkodó sztráda 4


Ez főleg a számos különböző adattárat és alkalmazást átfogó vállalati rendszerek működtetését egyszerűsíti, az intelligens hálózat a SOA futtatásának is az alapja (Figyelő, 2006/18. szám). „Az intelligens hálózat ismeri a cég üzleti szabályait, például tudja, hogy egy megrendelést milyen összegnél melyik szerverre továbbítson. Képes védekezni, például érzékeli, ha egy munkaállomás gyanúsan viselkedik, ilyenkor azt lekapcsolja” – jegyzi meg Rich Link, a Cisco Systems üzletfejlesztési menedzsere.
A német űrközpont számításai szerint a megnövekedett teljesítmény a korábbi infrastruktúra mellett 50 százalékos pluszköltséget okozott volna. A modernizálás előtt a hálózat másodpercenként 34 megabit átvitelére volt képes, az új technikával viszont már 155 megabit száguldhat a tudományos feldolgozás felé.


A havi forgalom ma eléri a 10 terabyte-ot. A biztonságosabb működés érdekében a kilenc telephely hálózati összeköttetését központosították, egyetlen helyen, a birlinghoveni kastélyban kapcsolódik a nyilvános internethez. Itt őrzik a szervereket is, amelyek VPN-összeköttetésben (lásd a keretben) állnak a Németország különböző részein levő többi egységgel. Mivel a központban a hálózati protokollokat is kutatják, fontos volt, hogy az egyes egységeknél rugalmasan lehessen a különböző biztonsági fokozatokat beállítani. A DLR munkatársai nemcsak az irodában, de jövet-menet, otthon, mobilon, laptopon is kutatják az űrt, így a hálózati hozzáférést a használt eszközöktől függetlenné tették. Azaz, kábeles és vezetéknélküli LAN kapcsolat mellett a külső munkaállomásokat VPN hálózattal látták el, de a mobilon dolgozók kedvéért a GPRS és UMTS kapcsolatot is fontolgatják.

KÜLSŐ KAPACITÁSOK. A valódi hálózatból különböző virtuális szegmensek keríthetők el, ami segíti a tudományos munkát. Például gyorsan kialakíthatók biztonsági zónák, amivel a rendszert meg lehet nyitni az egyetemeket és kutatóintézeteket összekötő, a DLR-t is magában foglaló országos kutatási hálózat, a Deutsche Forschungsnetz (DFN) más felhasználói számára. A nagyfelbontású marsi képek feldolgozásához pedig a DLR gond nélkül igénybe veheti külső szuperszámítógépek kapacitását. A moduláris felépítés révén a rendszer később is bővíthető új technológiákkal.










Gondolkodó sztráda 5


Az intelligens hálózat szintjei


1. SZINT. INTEGRÁLT FORGALOM. A videó-, hang- és adatforgalmat egy rendszerbe ötvözik. Egységes hálózati biztonsági irányelvek jelennek meg, az egyes eszközök rendszerben működnek, jobb hálózati teljesítményt nyújtva. A struktúra költséghatékonyan méretezhető, és zökkenőmentesen beilleszthetők a modernebb WiFi, biztonsági vagy IP-beszédforgalmi technológiák.
2. SZINT. INTEGRÁLT SZOLGÁLTATÁSOK. A hálózati, tároló, szerver és biztonsági szolgáltatások virtuálissá válnak. Az összes hálózati erőforrást (processzorteljesítmény, tárhelyek) összekapcsolják, így azok rugalmasan használhatók az igények szerint. Az intelligens információs hálózat dinamikusan irányítja az erőforrások elosztását.
3. SZINT. INTEGRÁLT ALKALMAZÁSOK. Cél a hálózat és az alkalmazások szorosabb összekapcsolása, hogy a rendszer a szükséges erőforrásokat és szolgáltatásokat automatikusan nyújtsa. A hálózat „tudja”, mit fognak tenni az egyes alkalmazások, így azok jobban ellátják feladatukat.

Gondolkodó sztráda 5
Gondolkodó sztráda 4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik