Gazdaság

Nemzetbiztonsági kockázatok?

Körlevélben hívta fel a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) az állami vezetőket, a vezető tisztségviselőket és más, bizalmas munkakörben dolgozókat az iWiW és hasonló kapcsolatépítő portálok kockázataira.

A prominens állami vezetők kapcsolatrendszere ugyanis az ilyen oldalakon nyílttá, könnyedén átláthatóvá válik, ami az országra nézve is rizikót jelent. A levél nemcsak a magas beosztású vezetőket, hanem még a minisztériumi osztályvezetőket is figyelmezteti a kockázatokra. Az NBH neve mellőzését kérő illetékese szerint a hivatal csupán ajánlást ad, nem pedig kötelező távolmaradásra szólít fel. A paraméterek közti kereshetőség, a kapcsolati háló gyors feltérképezése okán „szinte korlátlan lehetőségek nyílnak meghatározott szempontból érdekes személyek felkutatására” – áll a levélben. Emellett a magánéleti információk közzétételétől is óvja az érintetteket az NBH. A legnagyobb ilyen portálon, a T-Online által nemrég megvásárolt iWiW-en (Figyelő, 2006/19. szám) több miniszter (így Kóka János és Kovács Kálmán) vagy például Demszky Gábor is regisztrált, aktív felhasználó.

Deák Péter veszély- és konkfliktuskutató szerint az NBH által megfogalmazott aggályok valósak, mivel bárki könnyen feltérképezhetővé válik. Így a bűnözők, vagy külföldi titkosszolgálatok „kapcsolatépítő” munkája könnyebb lehet. A T-Online közleménye leszögezi: az iWiW tulajdonosaként a cég nem illetékes az ügyben, de úgy véli, mindenkinek a magánügye, hogy magánszemélyként mit és hol publikál a neten a magánéletéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik