Gazdaság

Bukolyi hegyet facsar

Volt szerencsém Bukolyi-borokat forgatni a hagyományos Zwack Izabella-kóstolón, mármint hogy az Izabella borválogatás bemutatóján.












Bukolyi hegyet facsar 1



Bukolyi hegyet facsar 2
Bukolyi hegyet facsar 3

Bukolyi úr eredeti ember, aki őrült vehemenciával látott neki a borászkodásnak, miután 1997-ben megkóstolta néhai Gál Tibor egy cabernet-jét. Kicsit mint az Isten szőlejét dúló vaddisznó, vagy porcelánbolti elefánt, tört be az egri borvidékre és a számítástechnikai iparban akkumulált millióit a Nagy Eged-hegy oldalába gyömöszölte.

Negyven hektár tehát Eger legjobb dűlőin vagy negyedmillió tudatosan válogatott magyar és francia klón, kíméletes préselés vagy sajátos, a tokaji eszencia képződésére emlékeztető, a préselést mellőző, csak a kicsurgó színlevet erjesztő technológia, szép hordóhasználat és elegáns etikettek emelik a Bukolyi borait a legjobb magyar borok közé.

Bukolyi egyenes ívű, koncentrált, hallatlanul eredeti szortimentet épített fel. A 2004-es borokat csócsálhatták a szerencsések a Zwack-gyárban lévő igen érdekes kis múzeumban, régi likőrplakátok, kivándorlási engedélyek és gyógyfüvek képei alatt. A Chardonnay nyers, vad, fura, ásványos, mintha Bukolyi a hegyet facsarta volna ki. A Portugizi egészen eredeti: illata szinte folyékony gyümölcskoncentrátum, e boron kéne tanítani, mi is az a portugizi. Lealázza a villányi portugiziket. A Cabernet sauvignon elegáns, tartalmas, szép hordóízzel támogatott, jó ivású bor, jól mutatja, hogy Bukolyi egy nehezebb és bonyolultabb évjáratban is tud kitűnő borokat komponálni. Ráadásul e remek Cab. Sauv. árát a termelő direkt úgy árazta be, hogy úgyszólván bárki hozzájuthasson (adózatlan nagyker ára 1595 forint). A Pinot is tanítóbor: pinós színű, illatú, ízű, a pinó ideája mintegy. Az egri „B” – a Cab. Sauv. és a pinó küvéje – feketébe hajló gránátvörös színű, intenzív, kinyíló illatú, telt, magas alkoholú, férfias bor.

Egri „B” 2003, Gróf Buttler. 17-18 fokon fogyasztva • Sertés-, borjú-, vad- és marhahúsból készített fogásokhoz, valamint kemény sajtokhoz • 3 ezer forint körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik