Gazdaság

Kevés luxusadó-bevallás érkezett

Az eredetileg tervezettől jóval kesevebb luxusadó-bevallás érkezett országszerte az önkormányzatokhoz. A megkérdezett önkormányzatok adatai alapján még a 250-et sem éri el azoknak az ingatlanoknak a száma, amelyek után tulajdonosaiknak luxusadót kell fizetniük.

A törvény alapján a 100 millió forint feletti értékű ingatlanok tulajdonosainak a 100 millió forint feletti érték 0,5 százalékát kell befizetniük az önkormányzatoknak. Május másodika volt a bevallások beadási határideje, így a feladott dokumentumok nagyobb részének már be kellett érkeznie. A törvény megalkotásakor a Pénzügyminisztérium 10 ezer olyan lakással és ezer üdülőépülettel számolt, amelynek értéke meghaladhatja a 100 millió forintot. A PM évente mintegy egymilliárd forint adóbevételre számít.

Az MTI által megkeresett önkormányzatok közül Budapestre érkezett be legtöbb bevallás a hét végéig, összesen 210 ingatlanra. Nógrád megyében és Fejér megyében ugyanakkor egy önkormányzathoz sem érkezett adóbevallás. Győr-Moson-Sopron megyében is csak egy olyan ingatlantól érkezett bejelentés, ami a törvény alá esik.

Budapesten a bevallások 40,2 millió forint befizetendő adót tartalmaznak – mondta el Deli Lajos, a Főpolgármesteri Hivatal adó ügyosztály vezetője. A legtöbb, 99 darab luxusadó-bevallás a II. kerületből érkezett. A teljes fővárosi luxusadó-bevétel várhatóan nem haladja meg a 100 millió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik