Gazdaság

Lego-rendszerek

A sokféle egyedi informatikai fejlesztés kaotikussá tette a vállalati IT szisztémákat. Egy új megközelítés enyhíthet e problémán.












Lego-rendszerek 1


Lego-rendszerek 2
Lego-rendszerek 3

Miként a telekommunikációs cégek általában, a TurkCell török mobilszolgáltató sem tudna működni egy pillanatig sem informatikai eszközök nélkül. A 27,6 millió előfizetőt kiszolgáló vállalat rendszere a szolgáltatások szintjén másodpercenként (!) 1200 tranzakciót bonyolít le, s ez a leterhelés már nehézségeket okozott. Egy új számítástechnikai paradigma alapján átszervezve a működést, sikerült mégis komoly előrelépést felmutatni. A szolgáltatás-orientált architektúra – service-oriented architecture: SOA (leírását lásd külön) – meghonosításával a török mobilszolgáltató egyik új termékének, az mms hírszolgáltatásnak a bevezetési ideje 4-ről 1 hónapra csökkent. Ennyivel gyorsabban tudott reagálni a társaság a felhasználók igényeire. Ez a három hónap pedig hatalmas előnyhöz juttatta a TurkCellt a viharos török mobilpiacon. Az már csak hab a tortán, hogy a termékfejlesztési költségek 75 százalékkal csökkentek – s ez a megtakarítási mérték az új megközelítéssel minden új informatikai alkalmazásfejlesztésre érvényes. Így érthetővé válik, hogy az IT-konferenciákon a SOA betűszó lassan varázsige lesz. Ezt erősíti, hogy a neves Gartner piackutató cég szerint is ez az elkövetkező évek divatos iránya. A megközelítés újdonsága abban rejlik, hogy a fejlesztők nem integrált, többnyire „dobozos” alkalmazásokat, hanem üzleti logikán alapuló, dinamikusan összeállítható szolgáltatásokat nyújtanak – mintegy a Lego játék elvén építve fel a vállalati informatikai rendszert.













Lego-rendszerek 1


Lego-rendszerek 5

Lego-rendszerek 2
Török telefonáló. A TurkCell mobilszolgáltató is versenyelõnyhöz jutott a SOA révén.
Lego-rendszerek 3

„A SOA célja, hogy túllépjen az önmagában integrált rendszereken, s a speciális igényeket kielégítő, különálló elemekből képezzen egy integrált világot” – vázolja Biber Attila, a Microsoft Magyarország Dynamics üzletágának vezetője. Az amerikai Gartner szerint két év múlva a fejlesztések 80 százaléka ilyen meggondolás alapján folyik majd. „Az elv és technológia a SOA esetében nem újdonság; ami új, az ezek ötvözete” – avat be a paradigma kialakulásába Molnár Balázs, az Oracle Hungary vezető szaktanácsadója.

Rehus Péter, az IBM Magyarország szoftverüzletágának igazgatója szerint a SOA több, mint informatika – inkább szemléletmód, amely az üzleti folyamatok igényei szerint alakítja az informatikai környezetet. Paolo Malinvero, a Gartner szakértője szerint az új informatikai trendre leginkább a bankok és a telekommunikációs cégek lehetnek „vevők”, ahol különösen fontos az üzleti folyamatokra való gyors reagálás – például egy új hiteltermék vagy díjcsomag bevezetése. Az e-kormányzat területe további lehetőséget nyújt a SOA bevezetésére. „Magyarország nincs különösebben elmaradva, hiszen már itthon is zajlanak ilyen projektek, az pedig nyugaton sem gyakori, hogy egy cég teljesen ilyen infrastruktúrára állt már át; e téren talán a Deutsche Postot lehet említeni” – von mérleget Molnár Balázs.










Lego-rendszerek 8

A SOA
Egymással lazán kapcsolódó, de szoros együttműködésre képes, üzleti (nem pedig programozói) logikán alapuló IT-szolgáltatásokból álló rendszer a SOA. A szolgáltatások összekapcsolása jellemzően egy web alapú felületen történik, ehhez néhány új hardvert és szoftvert kell telepíteni a vállalati hálózatba. A SOA független a gyártóktól, a programozási nyelvektől, vagy a platformoktól.
ELŐNYEI. • Átlátható folyamatok • Könnyebb karbantartás • Versenyelőny az üzleti változékonyság terén • Alacsonyabb fejlesztési költség • A fokozatos átállás lehetősége
HÁTRÁNYAI. • További infrastruktúra-beruházás szükségessége • Formálisabb megközelítés • Képzési költségek • Biztonsági kérdések
EGY PÉLDA. Két bank fúziója informatikai szempontból akár rémálommá is válhat az integrátorok számára, akik a rendszerek „összefésülését” végzik. A SOA megközelítését alkalmazva azonban jóval egyszerűbb lehet az átállás. A régi alkalmazásokat helyben hagyva, és azok fölé egy webes felületet illesztve egyszerűsíthető az ügy. Az új felület automatikusan (mondjuk a számlaszám alapján) kitalálja, hogy melyik pénzintézetet érinti a tranzakció, és a megfelelő rendszerből kérdezi le a szükséges adatokat.

Lego-rendszerek 8
Lego-rendszerek 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik