Gazdaság

Tesztelt lakások

Káros környezeti hatások minden otthonban jelen vannak: például a légszennyezés sem kíméli a lakásokat, de az ott felhasznált számtalan anyag is veszélyt jelenthet az egészségre.












Tesztelt lakások 1



Tesztelt lakások 2

Tesztelt lakások 3
Tesztelt lakások 4

Ezért ez utóbbiaknak egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük. A lakáson belüli ártalmak felmérését most a Georgia Tech Research Institute (GTRI) szobaméretű tesztkamrája segíti – ezzel szinte az összes szóba jöhető vegyi eredetű kockázati tényező azonosítható.

A GTRI kutatói által felállított 30 köbméteres vizsgálati szoba szükség szerint tizenöt kisebb kamrára osztható, amelyekben a levegő összetételének legkisebb változásait is érzékenyen jelzi egy központi tömegspektrométer. A kutatók célja, hogy a vizsgálatok alapján kiválaszthassák a belső tér kialakításához használható legkevésbé szennyező alapanyagokat, a textíliától kezdve a lakkokig. Külön tesztelik például a bútorokat, valamint a ruhákat; a falfestékeket, a tapétaragasztókat és a burkolóanyagokat. A passzív dohányzás hatásának mérésére pedig dohányzó automatákat is elhelyeztek a tesztszobában.

Mivel a kamrában állatok és emberek is kényelmesen elférnek, a kísérletek nemcsak a közvetlenül az egészségre gyakorolt hatások mérésére alkalmasak, de a gyerekek teljesítményét, vagy a házi kedvencek szaporodását befolyásoló tényezők kiszűrésére is. A vizsgálatok természetesen szigorú orvosi felügyelet mellett zajlanak, a terem légszennyezettsége így sohasem éri el a kritikus értéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik