Gazdaság

Sürgős költségvetési konszolidáció kell a bankvezér szerint

Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint bármilyen eredménnyel is záruljanak a közelgő parlamenti választások, az új kormánynak minél előbb konszolidálnia kell az államháztartást, mérsékelnie kell a hiányt, illetve olyan intézkedéseket kell tenni, amelyek ezt előrevetítik.

A vezérigazgató keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: lehetőleg már 2006 június–júliusában be kell jelenteni ezeket a lépéseket. Felcsuti Péter szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkája az elmúlt 18 hónapban sokat javult a piac szemszögéből ítélve.

Ennek jeleként emelte ki, hogy a forintgyengülés megindulásakor, illetve az elmúlt napok eseményei kapcsán a jegybank nem „kapott a pisztolytáskájához”, azaz nem élt kamatemeléssel.

A Raiffeisen Bank az elmúlt évben 18,39 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el, ami 22 százalékkal magasabb az előző évinél – mondta Felcsuti Péter. Az ügyfélhitelek tavaly év végére 985,4 milliárd forintra emelkedtek, ami 22 százalékos növekedés, az ügyfélbetétek 16 százalékkal bővültek 860,3 milliárd forintra. A bank vezérigazgatója az idén is 20 százalékos növekedést vár az adózás utáni nyereséget tekintve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik