Gazdaság

Ipari termelői árak: 6 százalékos növekedés

Az ipar belföldi értékesítési árai – a januári 1,2 százalékos emelkedés után – februárban az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal, a 2005. februárival összehasonlítva 6 százalékkal emelkedtek.

Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbiaknál 3,2 százalékkal voltak magasabbak.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal nőttek. A januárhoz viszonyított legnagyobb áremelkedés a vegyianyag-, vegyitermék-gyártás ágazatban volt megfigyelhető (2,2 százalék). A bőrtermék-, lábbeligyártás ágazatban 2, a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, nukleáris fűtőanyag gyártása ágazatban 1,1, a villamos gép, műszer gyártásában 0,9, a fafeldolgozásban 0,8, a fémfeldolgozási termékeknél 0,7 százalékkal emelkedtek az árak. A papírgyártásban és a gumi-, műanyag termékek gyártásában gyakorlatilag nem változott az árszínvonal. A legnagyobb árcsökkenés a járműgyártás területén volt megfigyelhető (1,5 százalék). A többi ágazatban 0,1–1,3 százalék közötti árcsökkenés jelentkezett.

A belföldi értékesítés közel 26 százalékát képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz-, és vízellátás ágazat 1,1 százalékos emelkedésében jelentős szerepet játszik a gázgyártás, -elosztás 3,7 százalékos árnövekedése. A gázárak növekedése döntő részben a január 18-i földgáz közüzemi díjemelkedése áthúzódó hatásának következménye.

12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen emelkedtek az árak (14,4 százalék), a kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 31,4 százalékos, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 7,8 százalékos, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 2,6 százalékos áremelkedés következtében. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 12,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A legkisebb árnövekedést az
élelmiszeripari (0,6 százalék) és a papíripari termékek (0,7 százalék) esetében regisztrálta a KSH. A feldolgozóipar egészében az elmúlt egy év alatt 3,9 százalékos volt az áremelkedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik